Ουκρανία - αεροσκάφος: Στην Ολλανδία οι σοροί, στη Βρετανία τα μαύρα κουτιά

Έφτασαν στο Χάρκοβο τα λείψανα 282 θυμάτων
Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 20:11
UPD:20:15
REUTERS/MAXIM ZMEYEV

Διεθνείς παρατηρητές σημειώνουν ότι μέρος των συντριμμιών του αεροσκάφους έχει αλλοιωθεί και κοπεί, παρουσιάζοντας διαφορετική εικόνα σε σχέση με την πρώτη φορά που τα είδαν.

A- A A+

Η αμαξοστοιχία – ψυγείο η οποία μεταφέρει τα λείψανα των θυμάτων της συντριβής του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία έφθασε την Τρίτη στην πόλη Χάρκοβο, η οποία ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση.

Το αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17 συνετρίβη σε περιοχή την οποία ελέγχουν φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες την περασμένη Πέμπτη, παρασύροντας στον θάνατο και τους 298 επιβαίνοντες σε αυτό.

Διεθνείς παρατηρητές σημειώνουν εξάλλου ότι μέρος των συντριμμιών του αεροσκάφους έχει αλλοιωθεί και κοπεί, παρουσιάζοντας διαφορετική εικόνα σε σχέση με την πρώτη φορά που τα είδαν.

Η Δύση ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερο ότι η κατάρριψη του αεροπλάνου έγινε από φιλορώσους αντάρτες με πύραυλο τον οποίο τους είχε παράσχει η Μόσχα.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατηγορεί ως υπεύθυνη την κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Ελπίδες για ανεύρεση στοιχείων

Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν Ολλανδοί υπήκοοι και οι πρώτες σοροί αναμένεται να φθάσουν στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας την Τετάρτη.

Από εκεί, θα μεταφερθούν στην ολλανδική πόλη Χίλβερσουμ για αναγνώριση, σε μια διαδικασία η οποία μπορεί να διαρκέσει ολόκληρους μήνες, όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Οι σοροί των θυμάτων κρατούνται σε βαγόνια της αμαξοστοιχίας – ψυγείου στο Χάρκοβο και θα μεταφέρονται τμηματικά στην Ολλανδία, ανέφερε η ομάδα των Ολλανδών εγκληματολόγων και ιατροδικαστών που βρίσκεται στην περιοχή.

EURONEWS

Χώρες οι οποίες επηρεάστηκαν άμεσα από την τραγωδία, όπως η Ολλανδία, η Αυστραλία και το Ηνωμένο
Βασίλειο έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ο χώρος με τα συντρίμμια δεν σφραγίστηκε, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για την ανεύρεση στοιχείων σχετικά με το τι συνέβη την προηγούμενη Πέμπτη.

Τα «μαύρα κουτιά» του αεροπλάνου, τα οποία έχουν καταγράψει την πορεία του, παραδόθηκαν από τους φιλορώσους αντάρτες σε Μαλαισιανούς αξιωματούχους και θα μεταφερθούν στη Μεγάλη Βρετανία για ανάλυση δεδομένων, όπως επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι ερευνητές ελπίζουν οι συσκευές, οι οποίες φαίνεται να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, να μπορέσουν να παράσχουν στοιχεία για το τι οδήγησε το αεροσκάφος στην συντριβή.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εξετάζουν τα συντρίμμια του Boeing 777.

Ανακάλυψαν μάλιστα ότι μεγάλα τμήματα της ατράκτου του αεροσκάφους έχουν κοπεί, πιθανόν με ηλεκτρικό πριόνι, και μοιάζουν διαφορετικά σε σχέση με την εικόνα τους μερικές ημέρες πριν, όπως δήλωσε στο δίκτυο BBC εκπρόσωπός τους.

Νέες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξάλλου, ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της υποστήριξής της στους φιλορώσους αποσχιστές στην Ουκρανία, πράγμα που η Μόσχα αρνείται.

Θα υπάρξει διεύρυνση της λίστας αξιωματούχων και οργανισμών οι οποίοι πλήττονται από τις κυρώσεις, ενώ θα δημιουργηθεί και νέα λίστα έως την ερχόμενη Πέμπτη.

EURONEWS

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ τόνισε ότι στόχο θα αποτελέσει «η κλίκα των παλιόφιλων του Πούτιν», αναφερόμενος στους στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου.

Οι υπουργοί θα ζητήσουν επίσης από την Κομισιόν να εξετάσει την πιθανότητα επιβολής εμπάργκο σε νέες πωλήσεις όπλων στη Ρωσία, καθώς και κυρώσεων στον ενεργειακό και χρηματοοικονομικό τομέα.

Μιλώντας στο συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να επηρεάσει τους αποσχιστές στην Ουκρανία υπέρ της παροχής ελευθερίας κινήσεων σε όλους τους διεθνείς ερευνητές.

Κάλεσε ωστόσο και την Δύση να ασκήσει επιρροή στην ουκρανική κυβέρνηση ώστε να δώσει ένα τέλος στην ένοπλη διαμάχη, ενώ σημείωσε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει Ρώσους και ρωσόφωνους της Ουκρανίας στο βωμό της μη επιβολής δυτικών κυρώσεων εναντίον της.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη του Σεβεροντονέτσκ, 140 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ.

Η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε επίσης νέα επιστράτευση εφέδρων κάτω των 50 ετών.

Τουλάχιστον 13 Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή