Σοκαρισμένη η Ν. Κορέα από τον αποκεφαλισμό του ομήρου

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2004 09:26
A- A A+

Σοκ προκάλεσε στην κοινή γνώμη της Νότιας Κορέας ο αποκεφαλισμός του ομήρου Κιμ Σουνγκ ιλ από ιρακινούς αντάρτες που αξίωναν από την κυβέρνηση της Σεούλ να μην υλοποιήσει τη δέσμευσή της για την αποστολή 3.000 στρατιωτών στο Ιράκ.

Η μητέρα του Κιμ, Σιν Γιουνγκ Τζα, κατέρρευσε ακούγοντας τη φρικτή είδηση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ μέλη της οικογενείας του ομήρου κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι τους πρόδωσε.

«Πώς μπορεί ο γιος μας να είναι νεκρός, όταν μόλις χθες η κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε ότι είναι ζωντανός», φώναζε κλαίγοντας μπροστά στις κάμερες ο πατέρας του 33χρονου ομήρου, Κιμ Τζονγκ Κιου.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Ρο Μου Χουν καταδίκασε την εκτέλεση του ομήρου και σε τηλεοπτική του ομιλία τόνισε ότι η πράξη αυτή «είναι ενάντια στην ανθρωπότητα. Δεν θα επιτρέψουμε να επιτευχθεί οτιδήποτε μέσω της τρομοκρατίας», τόνισε ο Ρο.

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος σημείωσε ότι τα στρατεύματα που έχει στείλει ήδη η χώρα του στο Ιράκ έχουν στόχο να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση και όχι να βλάψουν τον ιρακινό λαό. Προειδοποίησε μάλιστα ότι δεν θα αλλάξει τα σχέδιά του για την αποστολή πρόσθετων ενισχύσεων τον προσεχή Αύγουστο.

Η τηλεοπτική εμφάνιση του Ρο ακολούθησε την έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στην Σεούλ που εξέτασε την κατάσταση μετά τον αποκεφαλισμό του νοτιοκορεάτη ομήρου, η σορός του οποίου βρέθηκε σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη.

Η εκτέλεση του ομήρου αναμένεται να διαιρέσει πάντως ακόμη περισσότερο τους Νοτιοκορεάτες καθώς 40 βουλευτές ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν σχέδιο απόφασης στη Βουλή για την ακύρωση ή την επανεξέταση της αποστολής πρόσθετων στρατευμάτων στο Ιράκ.

Αντιπολεμικές οργανώσεις στη Σεούλ σχεδιάζουν επίσης μεγάλες διαδηλώσεις κατά της αποστολής νοτιοκορεατικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή