Η κινούμενη άμμος της κεντροαριστεράς

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 19:43
UPD:19:58
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Με κινούμενη άμμο μοιάζει αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην κεντροαριστερά με τις εξελίξεις να ενδιαφέρουν άμεσα το Μαξίμου.

A- A A+

Η διχασμένη ΔΗΜΑΡ, το απαξιωμένο ΠΑΣΟΚ και «Το Ποτάμι» που περιμένει. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θα λειτουργήσει καταλυτικά.  

Με κινούμενη άμμο μοιάζει αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην κεντροαριστερά με τις εξελίξεις να ενδιαφέρουν άμεσα το Μαξίμου, λόγω της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην συγκυβέρνηση και των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Η πρώτη, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2013, συνάντηση επίσημων αντιπροσωπειών μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ σήμερα στη Βουλή βρίσκει την Αγίου Κωνσταντίνου διχασμένη και το ΠΑΣΟΚ σκιά του πάλαι ποτέ εαυτού του.  

Το  πρωί η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία  Ρεπούση και ο πρώην υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στέλεχος του κόμματος, που γνωρίζει όσο κανείς πρόσωπα και καταστάσεις εντός της Αγίου Κωνσταντίνου σημειώνει ότι «τίποτε δεν έχει ακόμη τελειώσει» και ότι κανείς «δεν πρέπει να θεωρεί σίγουρη τη στροφή του Φώτη Κουβέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ».     

Το ίδιο στέλεχος, παραδέχεται ότι το θέμα, θέλοντας και μη, εμπλέκεται με τις διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας  όπου το όνομα του κ. Φώτη Κουβέλη «παραμένει ενεργό πάνω στο τραπέζι του διαλόγου, όσο κι αν προσπαθούν από την Αγίου Κωνσταντίνου να υποβαθμίσουν το θέμα».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, όχι τυχαία, θέτει θέμα συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στο ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Οκτώβριο, αλλά και συμφωνίας στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ως προϋπόθεση για τη συνεργασία των δύο κομμάτων, ενώ η ΔΗΜΑΡ προτείνει τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο δίκτυο που θα συγκροτήσει το κόμμα για την Κεντροαριστερά όπου θα προσκληθούν κόμματα, κινήσεις και προσωπικότητες του χώρου.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με την επιστολή-απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον Φώτη Κουβέλη θέτει κι αυτός ως προϋπόθεση για τη συνεργασία των δύο κομμάτων τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Απέναντι στο «πρέσινγκ» που δέχεται η ΔΗΜΑΡ απαντά ότι «το πολιτικό κλίμα τον Μάρτιο του 2015 θα κρίνει την εκλογή του Προέδρου». Το σίγουρο είναι ότι ουδείς γνωρίζει αν θα αντέξει μέχρι τότε αφού τόσο αυτοί που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ όσο και εκείνοι που θέλουν τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι η ΔΗΜΑΡ «δεν μπορεί να πατά επί μακρών σε δύο βάρκες».

Πολύ περισσότερο όταν «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη «ψαρεύοντας» δυσαρεστημένους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δεν έχει κανέναν λόγο να επιδιώκει τη συνεργασία των δυνάμεων του χώρου και περιμένει βάλλοντας κατά του παλιού και φθαρμένου πολιτικού σκηνικού.  

Δημήτρης Χατζηνικόλας

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή