Γάζα: Εκεχειρία και διαπραγματεύσεις προτείνει ο Μπαν Κι Μουν

Κατάπαυση του πυρός και πέντε ημέρες συνομιλιών η πρόταση της Φατάχ
Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014 19:37
UPD:20:58
REUTERS/SIEGFRIED MODOLA

Να σταματήσουν τις μάχες και να εμπλακούν σε διαδικασία διαλόγου κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από το Ισραήλ, όπου και βρίσκεται.

A- A A+

Να σταματήσουν τις μάχες και να εμπλακούν σε διαδικασία διαλόγου κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι δηλώσεις του κ. Μπαν έγιναν από το Ισραήλ, όπου και βρίσκεται.

Η Φατάχ, το παλαιστινιακό κίνημα που κυριαρχεί στην Δυτική Όχθη, πρότεινε από την πλευρά του εκεχειρία την οποία να ακολουθήσουν πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων στη βάση του αιγυπτιακού σχετικού σχεδίου, όπως δήλωσε από το Κάιρο αξιωματούχος της.

Περισσότεροι από 600 Παλαιστίνιοι και 30 Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους μετά από 14 ημέρες επιχειρήσεων, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε δηλώσει ότι το αιγυπτιακό σχέδιο εκεχειρίας θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Αμερικανός υπουργός, από την Αίγυπτο όπου και βρίσκεται, εξέφρασε την ανησυχία της χώρας του για τις απώλειες Παλαιστινίων αμάχων, ωστόσο εξέφρασε την υποστήριξε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ είναι «δέουσα και νομιμοποιημένη».

Οι ΗΠΑ αποστέλλουν στην Γάζα 47 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Ο κ. Κέρι αναμένεται να παραμείνει στο Κάιρο τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη για συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους, καθώς και με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Αλ Αράμπι.

EURONEWS

«Τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση»

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο κ. Μπαν κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να επιδείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση», προσθέτοντας ότι «η στρατιωτική δράση δεν αυξάνει την ασφάλεια του Ισραήλ μακροπρόθεσμα».

Κάλεσε επίσης τους Παλαιστίνιους να ακολουθήσουν μια πολιτική «μη βίας, αναγνώρισης του Ισραήλ και σεβασμού προηγούμενων συμφωνιών».

Απαντώντας στον κ. Μπαν, ο κ. Νετανιάχου σημείωσε ότι με την Χαμάς δεν μπορεί να λυθεί καμία διαμάχη, γιατί «το παράπονό της είναι ότι υπάρχει το Ισραήλ».

Οι Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους ξεπερνούν τους 600, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 3.640.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ φιλοξενούν περισσότερους από 100.000 Παλαιστίνιους οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία του διεθνούς οργανισμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Το 43% του εδάφους της Λωρίδας έχει επηρεαστεί άμεσα από την ισραηλινή επιχείρηση, σημειώνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

EURONEWS
Άμαχοι η πλειονότητα των θυμάτων

Η πλειονότητα των νεκρών είναι άμαχοι, μεταξύ τους δεκάδες παιδιά, συμπληρώνει ο ΟΗΕ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι έχουν εξοντώσει τουλάχιστον 170 μαχητές της Χαμάς και άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων στη Γάζα.

Το Ισραήλ έχει απολέσει επισήμως 28 στρατιώτες και δύο πολίτες τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Νωρίς την Τρίτη το πρωί, ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα κατέστρεψαν ισλαμικά τεμένη και έπληξαν στάδιο, καθώς και την οικία του νεκρού πρώην ηγέτη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε σε άμεση λήξη των εχθροπραξιών, ωστόσο δεν υιοθέτησε ψήφισμα με σκληρή γλώσσα κατά του Ισραήλ, το οποίο στήριξαν αραβικές χώρες.

Το Ισραήλ άρχισε την χερσαία επιχείρησή του στη Γάζα μετά από πολλές ημέρες αεροπορικών πληγμάτων, τα οποία άρχισαν μετά από επιθέσεις με ρουκέτες κατά ισραηλινών πόλεων από μαχητές της Χαμάς.

Το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι η κίνηση του είναι απαραίτητη για να χτυπηθούν οι σήραγγες της Χαμάς, οι οποίες χρησιμοποιούνται από ισλαμιστές μαχητές για να εισέρχονται στο Ισραήλ και να πραγματοποιούν επιθέσεις.

Νεκρός ο αγνοούμενος Ισραηλινός στρατιώτης

Ο Ισραηλινός στρατιώτης, ο οποίος φερόταν ως αγνοούμενος από την Κυριακή, είναι εξάλλου νεκρός.

Πρόκειται για τον 21χρονο λοχία Ορόν Σαούλ, ο οποίος σκοτώθηκε στη Σετζάγια, κοντά στην πόλη της Γάζας, μαζί με έξι συναδέλφους του.

Η Χαμάς είχε κάνει λόγο για «αιχμάλωτο Ισραηλινό στρατιώτη», ωστόσο το Ισραήλ την διέψευσε.

Ματαιώσεις πτήσεων προς το Ισραήλ για λόγους ασφαλείας

Την ματαίωση πτήσεων προς το Ισραήλ για λόγους ασφαλείας ανακοίνωσαν η Ολλανδική KLM, η γαλλική Air France, αλλά και η  Lufthansa , η οποία συνεργάζεται με την Swiss Air, Germanwings και την Austrian Airlines. Νωρίτερα η  αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) απαγόρευσε όλες τις πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς το Ισραήλ για τις επόμενες 24 ώρες.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) απαγόρευσε όλες τις πτήσεις των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών προς το Ισραήλ για τις επόμενες 24 ώρες, για λόγους ασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή