Στην Αίγυπτο ο Κέρι προσπαθεί για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 23:14
UPD:22/07/2014 00:05
REUTERS/POOL

Ο Κέρι προγραμματίζει να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν απόψε, ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί με Αιγυπτίους ανώτερους αξιωματούχους.

A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έφτασε την Δευτέρα στην Αίγυπτο σε μια διπλωματική πρωτοβουλία με σκοπό την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ τόνισαν την πρόκληση που παρουσιάζεται ώστε να βρεθεί μία λύση με σκοπό να δοθεί ένα τέλος στις βίαιες συγκρούσεις που μαίνονται για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και εξαιτίας των οποίων έχουν σκοτωθεί σχεδόν 600 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι.

«Ο στόχος είναι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν. . . Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει γρήγορα και βεβαίως δεν θα είναι εύκολο, αλλά αυτός είναι ο στόχος», δήλωσε ένας αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Θα θέλαμε επίσης να ήταν η πιο ξεκάθαρη δυνατή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Εάν καταφέρναμε και τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μια άμεση εκεχειρία σχετικά απαλλαγμένη από όρους, θα το δεχόμασταν αμέσως», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο Κέρι προγραμματίζει να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν απόψε, ενώ την Τρίτη θα συναντηθεί με Αιγυπτίους ανώτερους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων πιθανόν και με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι καθώς και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ ελ-Αραμπί, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε  ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του από τις ρίψεις ρουκετών από την Χαμάς, ωστόσο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των απωλειών αμάχων.

«Είμαστε σοβαρά προβληματισμένοι για τον αυξανόμενο αριθμό των απωλειών Παλαιστινίων αμάχων, αλλά και τις απώλειες σε ζωές Ισραηλινών. Αυτή την ώρα, η έμφασή μας και η έμφαση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας πρέπει να δοθεί στον τερματισμό της σύρραξης μέσω εκεχειρίας, η οποία θα θέσει τέλος στους θανάτους αθώων πολιτών», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Κοινό μέτωπο Φατάχ - Χαμάς

Ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς και ο επικεφαλής της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ ζήτησαν να τερματιστεί «η ισραηλινή επίθεση» εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και την άρση του αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα, στη διάρκεια συνάντησής τους στη Ντόχα του Κατάρ, όπως δήλωσε κορυφαίος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι συναντώνται για πρώτη φορά από την έναρξη - την 8η Ιουλίου - της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς, αποφάσισαν «να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τις διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις και τις επαφές» στο εξωτερικό προκειμένου να συμφωνηθεί εκεχειρία, πρόσθεσε ο Σάεμπ Ερεκάτ.

REUTERS/HANDOUT

Οι δύο άνδρες, αποφάσισαν «να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τις διάφορες παλαιστινιακές οργανώσεις και τις επαφές».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Άζαμ Αλ Άχμεντ, αξιωματούχος της Φάταχ, του κινήματος του κ. Αμπάς, «θα μεταβεί στην Αίγυπτο» που είχε τον ρόλο διαμεσολαβητή στις προηγούμενες συγκρούσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, αλλά και την πρωτοβουλία την προηγούμενη εβδομάδα για μια εκεχειρία, την οποία είχε υποστηρίξει ο Αραβικός Σύνδεσμος, όμως είχε απορρίψει η Χαμάς.

Αυξάνονται ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των Παλαιστινίων

Παράλληλα με τις διπλωματικές κινήσεις συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρίσεις του Ισραήλ οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 570 Παλαιστίνιους ενώ ξεπερνούν τους 3.350 οι τραυματίες μέσα στις 14 ημέρες της επιχείρησης των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας είναι ένα ζευγάρι και τα επτά παιδιά του που σκοτώθηκαν κοντά στη Ράφα, στα νότια, είπε ο κ. Κούντρα.

Άλλοι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν το μεσημέρι από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, στο Ντέιρ ελ Μπάλαχ.

Στη νότια Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι, ενώ στον βορρά, κοντά στο Μπέιτ Χανούν, έχασε τη ζωή του άλλος ένας.

Οι διασώστες ανέσυραν άλλα 45 θύματα από τους βομβαρδισμούς των προηγούμενων ημερών.

Τα 11 από τα πτώματα βρέθηκαν στη Σατζάγια. Πολλά από τα θύματα αυτού που η παλαιστινιακή κυβέρνηση αποκαλεί «σφαγή της Σατζάγια» ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι έβαλε στο στόχαστρο αυτήν τη ζώνη, επειδή την χρησιμοποιούσαν ως βάση ανεφοδιασμού τους τα μέλη της Χαμάς.

EURONEWS

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι επτά Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Δευτέρα σε μάχες με τους Παλαιστίνιους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 25 από την έναρξη των επιχειρήσεων κατά της Λωρίδας της Γάζας που διαρκούν εδώ και δύο εβδομάδες.

Ειδικότερα από τις 17 Ιουλίου έχουν σκοτωθεί στην περιοχή 18 στρατιώτες, ενώ δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στα νότια της χώρας.

Από την έναρξη της επιχείρησης «Προστατευμένη Παρυφή» περίπου 1.465 ρουκέτες και οβίδες έχουν πλήξει το Ισραήλ, ενώ 387 έχουν αναχαιτιστεί από το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος».

Στους 100.000 οι εκτοπισμένοι

Εν τω μεταξύ όπως ανακοίνσε ο ΟΗΕ πάνω από 100.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας στις 8 Ιουλίου.

«Ο αριθμός των προσώπων τα οποία αναζήτησαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή στους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) έχει ξεπεράσει το όριο των 100.000 ανθρώπων», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

«Είναι ένα σημείο καμπής για την UNRWA, καθώς ο αριθμός των προσώπων που αναζητούν καταφύγιο στις υπηρεσίες μας είναι διπλάσιος από εκείνον της τελευταίας σύγκρουσης, το 2009», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Κρίστοφερ Γκάνες, ανακοινώνοντας ότι ανοίγουν 69 νέα καταφύγια στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η κατάσταση για τους Παλαιστίνιους πολίτες ξεπερνά κάθε φαντασία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Γκάνες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή