ΟΗΕ: Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη Γάζα

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 13:38
UPD:14:08
REUTERS/IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα συνεδριάσει για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Στη φωτογραφία, ένας Παλαιστίνιος βγάζει ένα στρώμα από τα ερείπια σπιτιού, το οποίο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

A- A A+

Εκτάκτως θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη για την κατάσταση στη Γάζα.

Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα μετά από αίτημα της Αιγύπτου, του Κράτους της Παλαιστίνης και άλλων αραβικών και ισλαμικών κρατών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

EURONEWS

Η Αίγυπτος υπέβαλε το αίτημα εκ μέρους της ομάδας των αραβικών κρατών και υποστηρίχτηκε από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό μελών για να γίνει έκτακτη σύνοδος.

Δεκαέξι σε σύνολο 47 κρατών υποστήριξαν την Αίγυπτο, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Κίνα και η Σαουδική Αραβία.

Ισραήλ: Πιθανή χρήση απαγορευμένων όπλων κατά των Παλαιστίνιων

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποιεί παράνομα όπλα κατά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην επίθεσή του ενάντια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί οβίδες με βελάκια, ένα «ανακριβές» όπλο που εκρήγνυται στον αέρα πάνω από ένα στόχο απελευθερώνοντας χιλιάδες ατσάλινα βελάκια μήκους 4 εκατοστών.

Σύμφωνα με την οργάνωση, έξι τέτοιες οβίδες εκτοξεύθηκαν κατά της Γάζας στις 17 Ιουλίου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Όταν ερωτήθηκε από την εφημερίδα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν αρνήθηκε τη χρήση, αλλά απάντησε ότι ο στρατός χρησιμοποιεί όπλα που θεωρούνται νόμιμα από το διεθνές δίκαιο.

Αυτές οι οβίδες είχαν χρησιμοποιηθεί και το 2002 στη Γάζα και ισραηλινό δικαστήριο είχε κρίνει τη χρήση τους νόμιμη.

«Ενώ οι οβίδες με βελάκια δεν θεωρούνται παράνομες από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε όλες τις περιπτώσεις, άλλοι κανόνες του ανθρωπιστικού δικαίου  καθιστούν παράνομη τη χρήση τους στη Λωρίδα της Γάζας», είπε η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’TSelem.

Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν κοστίσει τη ζωή 425 Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει άλλους 3.000.

Έχουν επίσης σκοτωθεί 18 Ισραηλινοί στρατιώτες, ενώ έχουν τραυματιστεί ακόμη δύο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή