Πούτιν: Να επιτραπεί η πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής

Δευτέρα, 21 Ιουλίου 2014 10:09
UPD:10:48
REUTERS/RIA Novosti

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

A- A A+

Να επιτρέψουν την πρόσβαση των ερευνητών στον χώρο της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines ζήτησε από τους αυτονομιστές ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας», ανέφερε ο Πούτιν σε βίντεο που διανεμήθηκε από το Κρεμλίνο και μεταδόθηκε από την ρωσική τηλεόραση. Επανέλαβε δε ότι η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχε επαναλάβει τις επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

EURONEWS
Διελκυστίνδα ΗΠΑ - Ρωσίας για το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών

Ωστόσο, πρόσθεσε, «κανείς δεν πρέπει -και δεν έχει το δικαίωμα- να χρησιμοποιήσει αυτήν την τραγωδία για την επίτευξη εγωιστικών πολιτικών στόχων, τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να διχάζουν τους ανθρώπους, αλλά να τους ενώνουν».

Δεσμεύθηκε παράλληλα ότι η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν «ώστε η σύρραξη να περάσει από μία στρατιωτική φάση σε μία φάση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μέσω αποκλειστικά διπλωματικών οδών».

Σημείωσε τέλος ότι η παρουσία εκπροσώπων των αυτονομιστών, των ουκρανικών σωστικών συνεργείων και των εμπειρογνωμόνων της Malaysia Airlines στην περιοχή της συντριβής «δεν είναι αρκετή», συμπληρώνοντας πως είναι απαραίτητη η μετάβαση στην περιοχή «ομάδας ειδικών υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας και υπό μορφή διεθνούς επιτροπής έρευνας».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή