Αυστραλία: Σχέδιο ψηφίσματος στο Σ.Α. του ΟΗΕ για ελεύθερη πρόσβαση στο σημείο συντριβής

Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014 19:50
UPD:19:51
EPA/ROBERT GHEMENT

Ένοπλος φιλορώσος αποσχιστής φρουρεί το σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

A- A A+

Σχέδιο ψηφίσματος που ζητεί από τους φιλορώσους αποσχιστές να επιτρέψουν την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία πρότεινε η Αυστραλάι στους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Το κείμενο της Αυστραλίας, αντίγραφο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ζητά επίσης από «τις χώρες και τους πρωταγωνιστές στην περιοχή- περιλαμβανομένης της Ρωσίας- να συνεργαστούν πλήρως σε «μία ολοκληρωμένη, διεξοδική και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα».

Το κείμενο «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη ρίψη» (του πυραύλου) που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρριψη του αεροσκάφους και ζητά οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.

Είκοσι οκτώ Αυστραλοί σκοτώθηκαν σε αυτήν την τραγωδία όπου έχασαν την ζωή τους συνολικά 298 άνθρωποι.

Το σχέδιο ψηφίσματος «εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία» των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μπροστά στις πληροφορίες για μια «ανεπαρκή πρόσβαση» στο σημείο της συντριβής και απόπειρες «παρέμβασης στα στοιχεία της έρευνας».

Πάντα σύμφωνα με το σχέδιο, που θα μπορούσε να κατατεθεί προς ψήφιση από τη Δευτέρα, το Συμβούλιο «απαιτεί οι ομάδες ενόπλων που ελέγχουν το σημείο (…) να επιτρέψουν μια πλήρη, ασφαλή πρόσβαση, χωρίς περιορισμούς» στο σημείο της συντριβής και γύρω από αυτό στους ερευνητές.

Το κείμενο «καλεί όλες τις χώρες και τους πρωταγωνιστές στην περιοχή να συνεργαστούν πλήρως με τη διεθνή έρευνα» και με τις προσπάθειες να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι.

EURONEWS

Η Αυστραλία ζήτησε από τους 14 εταίρους της να επικοινωνήσουν και να καταθέσουν τα σχόλιά τους για αυτήν την πρόταση έως αύριο το πρωί ενώ αργότερα θα μπορούσε να αποφασίσει να το υποβάλει προς ψήφιση.

Η Ρωσία, μόνιμος μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα κάνουν οι Ρώσοι αλλά ασκείται μεγάλη πίεση πάνω τους» υπογράμμισε ένας διπλωμάτης χώρας της Δύσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή