Ουκρανία - αεροσκάφος: Ασφάλεια των παρατηρητών με αντάλλαγμα εκεχειρία προτείνουν οι αποσχιστές

Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014 11:04
UPD:13:13
REUTERS/MAXIM ZMEYEV

Ουκρανία - αεροσκάφος: Άνδρες των σωστικών συνεργείων μεταφέρουν σορό θύματος.

A- A A+

Οι φιλορώσοι αποσχιστές θα εγγυηθούν την ασφάλεια των διεθνών παρατηρητών στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους της Malaysia Airlines, περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχό τους στην ανατολική Ουκρανία, εάν το Κίεβο δεχθεί να υπάρξει εκεχειρία, δήλωσε ένας από τους ηγέτες των ανταρτών.

«Θα εγγυηθούμε την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στην περιοχή αυτή, εάν το Κίεβο συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο Αντρέι Πουργκίν, «αναπληρωτής πρωθυπουργός» της «Λαϊκής Δημοκρατίας του».

«Καλούμε το Κίεβο να συνάψει αμέσως μια τέτοια συμφωνία με τη Δημοκρατία του Ντονέτσκ, τουλάχιστον για όσο διαρκέσει η έρευνα στο σημείο της συντριβής», πρόσθεσε.

Η πρόταση ενδέχεται να μη γίνει δεκτή, καθώς το Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ζήτησε από αρκετούς δυτικούς ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε τηλεφωνικά να χαρακτηρίσουν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ όπως και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ ως «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Έχουν περάσει τουλάχιστον δύο ημέρες από τότε που κατέπεσε - πιθανότατα από πύραυλο - και συνετρίβη το αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ και οι αποσχιστές αντάρτες συνεχίζουν να εμποδίζουν την πρόσβαση στο σημείο αυτό στους Ουκρανούς αξιωματούχους και τους διεθνείς παρατηρητές.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 298 άνθρωποι, εκ των οποίων 192 ήταν Ολλανδοί.

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Σάββατο για την έλλειψη ασφάλειας στο σημείο, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους αντάρτες» που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

«Η Ρωσία στέλνει βαρέα όπλα και οι αποσχιστές κρύβουν στοιχεία»

Εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε πως η Ρωσία συνεχίζει να στέλνει «βαρύ οπλισμό» και άλλα όπλα στους αυτονομιστές που πολεμούν εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία συνεχίζει να προμηθεύει τους αποσχιστές με βαρύ οπλισμό και άλλα όπλα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αντρίι Λισένκο.

Ο κ. Λισένκο είπε ακόμη ότι οι φιλορώσοι αντάρτες κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέρριψαν το μαλαισιανό αεροπλάνο.

«Οι τρομοκράτες κάνουν τα πάντα για να κρύψουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή ρωσικών πυραύλων στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ντονέτσκ: Έχουν ανακαλυφθεί 196 σοροί

EURONEWS

Η υπηρεσία του ουκρανικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής 196 σοροί στο σημείο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος της Malaysia Airlnes, την Πέμπτη.

«Εως τις 07.00 το πρωί της 20ης Ιουλίου, στην περιοχή Σακτάρκι όπου συνετρίβη το Μπόινγκ 777, έχουν βρεθεί 196 πτώματα», αναφέρει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι στις έρευνες μετέχουν και δύτες, καθώς στην περιοχή υπάρχει μια λίμνη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή