Ν. Χριστοδουλίδης: Βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αν η Τουρκία νιώσει το κόστος της κατοχής

Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014 18:52
UPD:18:55

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Την εκτίμηση ότι δημιουργούνται νεά δεδομένα που μπορούν να επιδράσουν θετικά και προς το στόχο μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης « την οποία ο λαός θα μπορέσει να αποδεχθεί, επειδή θα καλύπτει τις βασικές του ανησυχίες και θα του παρέχει ασφάλεια» εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την συμπλήρωση αύριο 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή , ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει, ωστόσο, ότι η παρούσα διαδικασία των διαπραγματεύσεων , που άρχισε τον Φεβρουάριο, «δεν έχει σημειώσει πρόοδο».

Επίσης, αναφέρει ότι δεν υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες επίλυσης του Κυπριακού και  τονίζει ότι η ελληνοκυπριακή  πλευρά, που βιώνει εδώ και 40 χρόνια την τουρκική κατοχή και όλα τα τραγικά συνεπακόλουθα της, δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες της για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «αναμφίβολα το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην 'Αγκυρα, και η Τουρκία, για να προχωρήσει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού πρέπει να νοιώσει κόστος από την συνεχιζόμενη κατοχή ή να αντιληφθεί ότι θα έχει οφέλη από μια ενδεχόμενη λύση»

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Η Τουρκία δηλαδή να νοιώσει ότι έχει κόστος (πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό κόστος) από την συνέχιση της κατοχής και την μη εποικοδομητική της στάση στο κυπριακό, καθώς επίσης να αντιληφθεί τα οφέλη (ενέργεια, ευρωπαϊκή της προοπτική, μια επιτυχία στην εξωτερική της πολιτική αφού το δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες έχει αποτύχει παταγωδώς) από την επίλυση του Κυπριακού. Σε καμία άλλη περίπτωση η Τουρκία δεν θα εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης λύσης».

Ο κ. Χριστοδουλίδης εκτίμησε ότι «σήμερα υπάρχουν τα δεδομένα εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο και λειτουργικό σχέδιο λύσης που να γίνει αποδεχτό από τον Κυπριακό λαό».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή