Εσπευσμένα στη Μέση Ανατολή το Σάββατο ο γ.γ. του ΟΗΕ

Σάββατο, 19 Ιουλίου 2014 00:29
UPD:00:33
REUTERS/JAMAL SAIDI

Κατεπειγόντως στη Μέση Ανατολή θα πάει το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Κατεπειγόντως στη Μέση Ανατολή θα πάει το Σάββατο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν την ώρα που κλιμακώνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Αν και τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τις ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα στο έδαφος του Ισραήλ  παράλληλα εκφράζουν τον προβληματισμό τους «από την σκληρή απάντηση του Ισραήλ».

«Το Ισραήλ έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλειά του, και καταγγέλλουμε τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα στο Ισραήλ αδιακρίτως οι οποίες τερμάτισαν τη χθεσινή προσωρινή εκεχειρία. Αλλά είμαστε θορυβημένοι από τη σκληρή απάντηση του Ισραήλ», είπε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Εκεί ο Φέλμαν ανακοίνωσε ότι ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν πρόκειται να επισκεφθεί κατεπειγόντως το Σάββατο τη Μέση Ανατολή, όπου θα «επιδείξει την αλληλεγγύη του στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους».

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ κλιμάκωσαν τη χερσαία επιχείρησή τους στη Γάζα χρησιμοποιώντας πυροβολικό, άρματα μάχης και πολεμικά πλοία, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι μπορεί να διατάξει μια «μείζονα διεύρυνση» της επιχείρησης αυτής—η οποία σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους σκοτώνει όλο και περισσότερους αμάχους.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό των παλαιστινιακών αρχών οι νεκροί Παλαιστίνιοι ανέρχονται σε περίπου 292, ενώ  τουλάχιστον 2.050 έχουν τραυματιστεί από την 8η Ιουλίου, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» κατά την οποία το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές πριν προχωρήσει σε χερσαία εισβολή το βράδυ της Πέμπτης 17 Ιουλίου.

Επίσης όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Παρασκευής  μια οκταμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας όταν το σπίτι της βομβαρδίστηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Τα οκτώ μέλη της οικογένας του Άμπου Τζουράντ, δύο γυναίκες, δύο άνδρες και τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν μέσα στο σπίτι τους στο Μπέιτ Χανούν, είπε ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής υπηρεσίας, Άσραφ αλ Κούντρα. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για πέντε νεκρούς.

Από τις συγκρούσεις το Ισραήλ μετρά δύο θύματα.

Επίσης σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ διπλασιάσθηκε ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα και από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραηλινού στρατού.

«Ο αριθμός των προσώπων που φθάνουν στην UNRWA αναζητώντας καταφύγιο από τις συγκρούσεις στη Γάζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Αυξήθηκε από τους 22.000 σε περισσότερους από 40.000» δήλωσε ο Κρις Γκάνες, εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αρωγή στους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή