Microsoft: «Φρένο» στα κινητά με Android και περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας

Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014 11:35
UPD:11:36
REUTERS/LEHTIKUVA
A- A A+

Σημαντικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στη Microsoft, καθώς η εταιρεία σταματά την ανάπτυξη smartphones με Android (ο λόγος για τα Nokia X), ενώ παράλληλα περικόπτει 18.000 θέσεις εργασίας.

To τμήμα συσκευών της Nokia, ως γνωστόν, έχει εξαγοραστεί από τη Microsoft- ωστόσο η εταιρεία είχε παρουσιάσει την πρώτη της «οικογένεια» κινητών με Android τον Φεβρουάριο στη Βαρκελώνη. Η συγκεκριμένη κίνηση είχε προκαλέσει σύγχυση, καθώς η Microsoft προωθεί το δικό της λειτουργικό, Windows Phone.

Σε email του στους εργαζομένους την Πέμπτη, ο Στίβεν Έλοπ, στέλεχος της Microsoft υπεύθυνο για τις φορητές συσκευές, ανακοίνωσε την παύση της παραγωγής συσκευών με Android. «Βραχυπρόθεσμα, σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε το Windows Phone στοχεύοντας στα πιο οικονομικά smartphones, που είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο τμήμα της αγοράς, με το Lumia. Eπιπρόσθετα στο portfolio που έχουμε ήδη σχεδιάσει, σχεδιάζουμε την διάθεση επιπλέον συσκευών Lumia χαμηλού κόστους, μεταφέροντας επιλεγμένα μελλοντικά σχέδια και προϊόντα Nokia X στο Windows Phone. Αναμένουμε να κάνουμε αυτή τη μετάβαση άμεσα, ενώ συνεχίζουμε να πωλούμε  και να υποστηρίζουμε υπάρχοντα προϊόντα Nokia X».

Παράλληλα, η εταιρεία έχει προκαλέσει αίσθηση λόγω της ανακοίνωσης της περικοπής 18.000 θέσεων εργασίας, η οποία είχε προαναγγελθεί εδώ και λίγο καιρό  και επιβεβαιώθηκε χθες από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Σάτια Ναντέλα.

EURONEWS

Σε email του προς τους εργαζομένους ο Ναντέλα αναφέρει ότι «το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία του σωστού οργανισμού για τις φιλοδοξίες μας είναι ο επαναπροσδιορισμός του εργατικού δυναμικού μας. Έχοντας αυτά κατά νου, θα αρχίσουμε να μειώνουμε το μέγεθός του κατά 18.000 θέσεις εργασίας στο επόμενο έτος. Από αυτό το σύνολο, η δουλειά μας πάνω στη συνεργασία και την στρατηγική ευθυγράμμιση στη Nokia Devices and Services αναμένεται να έχει να κάνει με περίπου 12.500 θέσεις, τόσο επαγγελματιών όσο και εργατών εργοστασίων. Κινούμαστε τώρα….για τις πρώτες 13.000 θέσεις, και η πλειονότητα των εργαζομένων που οι θέσεις εργασίας τους θα περικοπούν θα ενημερωθούν μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ενώ εξαφανίζουμε κάποιους ρόλους σε κάποιους τομείς προσθέτουμε ρόλους σε άλλους στρατηγικούς τομείς. Η υπόσχεσή μου σε εσάς είναι ότι θα περάσουμε αυτή τη διαδικασία με τον πιο σκεπτόμενο και διαφανή τρόπο που είναι δυνατόν».

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες περικοπές στις οποίες έχει προβεί η Microsoft στην ιστορία της, καθώς βρίσκεται σε διαδικασία η «απορρόφηση» του τμήματος συσκευών της Nokia. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Guardian, η αναλογία των περικοπών αντιστοιχεί σε έναν στους επτά εργαζομένους, και η πλειονότητα των περικοπών θα αφορούν σε εργαζομένους της Nokia, η «απορρόφηση» του προσωπικού της οποίας αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της Microsoft κατά 25%.

Προτεινόμενα για εσάς