Ρωσικός Τύπος: Eρωτήματα για τους υπαίτιους του αεροπορικού δυστυχήματος

Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014 10:49
UPD:10:54
REUTERS/MAXIM ZMEYEV

Μέλος των σωστικών συνεργείων περπατά ανάμεσα στα συντρίμια του αεροσκάφους, στο σημείο της συντριβής του Boeing, κοντά στον οικισμό Γκράμποβο στην περιοχή του Ντονέτσκ.

A- A A+

Ο ρωσικός Τύπος θέτει ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα των υπευθύνων για τη συντριβή στην ανατολική Ουκρανία του μαλαισιανού αεροπλάνου που μετέφερε σχεδόν 300 επιβάτες, αναρωτώμενος αν πρόκειται για φιλορώσους αυτονομιστές ή για τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

«Ποιος κατέρριψε το αεροπλάνο» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Βεντομόστι», η οποία στο ρεπορτάζ της υποστηρίζει ότι «στην πλούσια ιστορία των πολεμικών δραστηριοτήτων με εμπλοκή αυτονομιστών ή ένοπλων ομάδων, ουδέποτε εξεγερμένοι έχουν καταρρίψει επιβατικό αεροπλάνο. Ισχυροί πύραυλοι σπάνια πέφτουν στα χέρια τους».

Η εφημερίδα υπενθυμίζει, πάντως, πως, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, στις 29 Ιουνίου οι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια στρατιωτική μονάδα στην οποία υπήρχαν πύραυλοι Bouk, ικανοί να πλήξουν στόχους σε ύψος μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων.

EURONEWS

Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Τβόι Ντεν» αφιερώνει την πρώτη σελίδα της στη συντριβή με τη λεζάντα «Οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ υποστηρίζουν πως το αεροπλάνο κατερρίφθη από έναν ουκρανικό πύραυλο Bouk», προσθέτοντας ότι «οι εξεγερμένοι δεν έχουν τέτοια όπλα».

Η εφημερίδα «Κομερσάντ», επικαλούμενη πηγή στη ρωσική αεροπορία, καταλήγει στο συμπέρασμα πως, όποιος κι αν είναι ο ένοχος, η Ουκρανία φέρει την ευθύνη για την τραγωδία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα το Κίεβο «όφειλε να έχει απαγορεύσει πλήρως τις πτήσεις στις ζώνες» όπου μαίνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα η ίδια πηγή της ρωσικής αεροπορίας υποστηρίζει ότι η Ουκρανία είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της για τις πτήσεις πάνω από τις ζώνες των συγκρούσεων, αλλά μόνο για τα αεροσκάφη που πετούν κάτω από τα 7.800 μέτρα.

EURONEWS

Μια άλλη πηγή, αυτή τη φορά από την ουκρανική αεροπορία, την οποία επικαλείται επίσης η «Κομερσάντ», επιβεβαίωσε ότι ο εναέριος χώρος ήταν ανοικτός πάνω από τα 7.500 μέτρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή