«Φως» στα αίτια της συντριβής του Boeing ζητεί η διεθνής κοινότητα

Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014 07:31
UPD:11:29
REUTERS/MAXIM ZMEYEV
A- A A+

Συγκλονισμένη από την χθεσινή συντριβή στην Ανατολική Ουκρανία του Boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών στο οποίο επέβαιναν τουλάχιστον 298 άτομα παραμένει η διεθνής κοινή γνώμη, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να πέσει φως στα αίτια της τραγωδίας.

Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Άμστερνταμ της Ολλανδίας προς το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στην Μαλαισία. Από την συντριβή δεν υπάρχουν επιζώντες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πτώματα και συντρίμμια διάσπαρτα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων.

Το Boeing εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και συνετρίβη κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, σε μια περιοχή την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε πως φιλορώσοι αυτονομιστές υποσχέθηκαν να εξασφαλίσουν στους εργάτες των σωστικών συνεργείων και τους ερευνητές ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

Ουκρανία: Συντριβή μαλαισιανού αεροσκάφους (UPD)

Μαλαισιανό αεροσκάφος συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, ενώ πετούσε από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ.

To αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών τύπου Boeing 777 που εκτελούσε την πτήση MH17, μετέφερε 283 επιβάτες και 15 μέλη πλήρωμα και κατέπεσε στην περιοχή του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Από την συντριβή δεν υπάρχουν επιζώντες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για πτώματα και συντρίμμια διάσπαρτα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων.

Το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 33.000 ποδών (ή 10 χλμ.), δηλαδή περίπου 1.000 πόδια πάνω από το τμήμα του εναέριου χώρου της χώρας που έχουν κλείσει οι ουκρανικές αρχές, δήλωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για το συντονισμό των πτήσεων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, η Eurocontrol. Το Boeing εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε σε ύψος 10.000 μέτρων και συνετρίβη κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα της χώρας με τη Ρωσία, σε μια περιοχή την οποία ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Μετά τη συντριβή, όλος ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας έχει κλείσει, ανεξαρτήτως υψομέτρου, ανέφερε η ανακοίνωση της Eurocontrol.

«Ακούστηκε μια τρομερή έκρηξη. Φοβήθηκα γιατί ακούστηκε τόσο κοντά στο σημείο που βρισκόμουν εγώ. Κοίταξα προς τον ουρανό και είδα μαύρα κομμάτια να πέφτουν σαν βροχή προς κάθε κατεύθυνση», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας. «Μετά είδα το αεροπλάνο να προσκρούει στο έδαφος και να κόβεται στη μέση. Πυκνός καπνός αναδύθηκε από το σημείο εκείνο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Malaysia Airlines στο αεροσκάφος επέβαιναν 154 Ολλανδοί, 43 Μαλαισιανοί (οι 15 από τους οποίους ήταν μέλη του πληρώματος), 27 Αυστραλοί, 12 Ινδονήσιοι, 9 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 5 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και ένας Καναδός. Οι εθνικότητες των άλλων επιβατών εξακολουθούν να ερευνώνται.

EURONEWS

Πολλοί από τους επιβάτες επρόκειτο να μεταβούν στην Αυστραλία, μέσω της Κουάλα Λουμπούρ, για να συμμετάσχουν σε ένα διεθνές συνέδριο για το AIDS.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ομάδες έρευνας που εργάζονται στα συντρίμμια εντόπισαν και το δεύτερο μαύρο κουτί του αεροσκάφους. Οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών είχαν ανακοινώσει χθες, τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία, και όταν η περιοχή είχε αποκλεισθεί από τις ανταρτικές δυνάμεις, την ανεύρεση του πρώτου μαύρου κουτιού του αεροσκάφους.

Αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κιέβου - φιλορώσων αυτονομιστών

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν πρόκειται για ατύχημα αλλά για τρομοκρατική ενέργεια λέγοντας ότι είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ουκρανία «μετά τα αεροσκάφη An-26 και Su-25 των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που καταρρίφθηκαν από το έδαφος της Ρωσίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν αποκλείουμε (το ενδεχόμενο) αυτό το αεροπλάνο να καταρρίφθηκε και υπογραμμίζουμε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας δεν πραγματοποίησαν βολές που θα μπορούσαν να πλήξουν στόχους στον αέρα», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Επίσης ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας επέρριψε ευθέως την ευθύνη στους φιλορώσους αυτονομιστές, υποστηρίζοντας ότι το Μπόινγκ χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ, από αυτούς με τους οποίους εφοδιάζει η Μόσχα τους αντάρτες.

EURONEWS

Ωστόσο ηγετικό στέλεχος των τελευταίων απέρριψε την κατηγορία, λέγοντας ότι οι αυτονομιστές δεν διαθέτουν τέτοιους πυραύλους και αντιθέτως υπέδειξε ως υπεύθυνες τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας προχώρησαν πάντως ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας στη δημοσιότητα ηχητικά μηνύματα από συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών διοικητών των δυνάμεων των φιλορώσων αυτονομιστών αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους, στις οποίες παραδέχονται ότι κατέρριψαν ένα αεροσκάφος. Η αυθεντικότητα ωστόσο των συνομιλιών δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατηγόρησε χθες το Κίεβο για την τραγωδία λέγοντας πως εάν είχε τηρηθεί η εκεχειρία στην περιοχή και δεν ξεκινούσαν τις επιθέσεις εναντίον των αποσχιστών δεν θα συνέβαινε αυτό το περιστατικό.

«Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή.

Με σημερινές του δηλώσεις επίσης, ο Πούτιν τόνισε ότι η συντριβή του μαλαισιανού αεροπλάνου αναδεικνύει την «επείγουσα ανάγκη διευθέτησης της κρίσης» στην Ουκρανία.

«Το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου»

Να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης ζήτησε με τη σειρά του ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράζακ, σύμφωνα με τον οποίο το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή του.

EURONEWS

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Νατζίμπ δήλωσε ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους. «Οι ουκρανικές αρχές εικάζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε. Ωστόσο, στην παρούσα φάση, η Μαλαισία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα αίτια της τραγωδίας», είπε. Ανέφερε ακόμη ότι θα σταλεί στην Ουκρανία μια ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης από τη Μαλαισία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ποροσένκο

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν στο μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Πέτρο Ποροσένκο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλεχθούν από τον τόπο όπου συνετρίβη το αεροσκάφος  πρέπει να παραμείνουν στην Ουκρανία ώστε να τα εξετάσουν οι ερευνητές.

«Ο πρόεδρος Ποροσένκο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την βοήθεια που προσφέρουν οι διεθνείς ερευνητές ώστε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή μια ενδελεχούς και με διαφάνεια έρευνας στον τόπο της συντριβής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών. «Ο πρόεδρος Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια».

Αλλά και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε την τραγωδία ως ένα «πολύ σοβαρό επεισόδιο» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις.

ABC NEWS

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η συντριβή του αεροσκάφους προφανώς δεν ήταν «ατύχημα» και ότι το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε σχεδόν 300 επιβάτες και πλήρωμα, «εξερράγη στους αιθέρες».

Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του ότι είναι πιθανό στο αεροσκάφος να επέβαιναν Αμερικανοί πολίτες και είπε ότι η εξακρίβωση αυτού του ενδεχομένου αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ.

Αργότερα, Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε πως η συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines οφείλεται πιθανότατα σε επίθεση με πύραυλο εδάφους-αέρος.

Σημειώνεται ότι μετά τη συντριβή αεροσκάφους, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) εξέδωσε την Πέμπτη απόφαση, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

Άμστερνταμ: «Μαύρη ημέρα» για την Ολλανδία

Για «μαύρη ημέρα» για την Ολλανδία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φρανς Τίμερμανς. Ο Ολλανδός υπουργός τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το επιβατικό αεροσκάφος.

CNN
Ανεξάρτητη έρευνα ζητεί το Βερολίνο

Έκκληση για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης, διεθνούς έρευνας σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους απηύθυνε την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

«Οι αυτονομιστές πρέπει να επιτρέψουν στις υπηρεσίες ασφαλείας και έκτακτης ανάγκης την πρόσβαση στην περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος και είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα μια ανεξάρτητη και διεθνή έρευνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σταϊνμάγιερ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή