Τραγικός «Φιλοκτήτης» άσπονδης φιλίας

Στην Επίδαυρο, στις 18 και 19 Ιουλίου
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014 09:15
UPD:11:38
A- A A+

Μιλώντας για τον ανθρώπινο πόνο και την εγκατάλειψη, τη σχέση ατομικής συνείδησης και πολιτικής, την προσωπική τιμή και το καθήκον, η τραγωδία του Σοφοκλή, «Φιλοκτήτης», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Kώστα Φιλίππογλου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 18 και 19 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Στο έργο, που γράφτηκε το 409 π.Χ., ο Φιλοκτήτης, εγκαταλελειμμένος από τους συντρόφους του στη Λήμνο, έρχεται αντιμέτωπος μαζί τους δέκα χρόνια μετά, όταν επιχειρούν με δόλο να του αποσπάσουν το ανίκητο τόξο του Ηρακλή, για να κατακτήσουν την Τροία.

Περιφέροντας τις παλιές πληγές τους σαν παράσημα

Φιλοκτήτης, Ηρακλής, Οδυσσέας. Ήρωες, θύματα, θεοί και άνθρωποι. Πρόσωπα συμπαγή, απόλυτα πεπεισμένα πως καθένα έχει το δίκιο με το μέρος του, πάντα πρόθυμα να επαναληφθούν και να επαναλάβουν τα λάθη τους. Άνθρωποι, οχυρωμένοι πίσω από τον οίκτο για τον ίδιο τους τον εαυτό. Σπατάλησαν μια ολόκληρη ζωή, καμαρώνοντας για όσα υπέφεραν, και τώρα περιφέρουν τις παλιές πληγές τους σαν παράσημα. Μαζί τους ο Νεοπτόλεμος, ο γιος του Αχιλλέα, το παιδί του ήρωα, πασχίζει να βρει μια θέση ανάμεσα σε αυτό το πάνθεο των επωνύμων αντρών. Να αποδειχθεί άξιος σαν τον πατέρα του.

Φίδια στον κόρφο του

Δέκατος χρόνος του Τρωικού Πολέμου. Ο χρησμός λέει πως, χωρίς τον Φιλοκτήτη και το φονικό του τόξο, δώρο του ίδιου του Ηρακλή, η Τροία δεν πέφτει. Πρέπει να τον φέρουν πίσω. Πριν δέκα χρόνια, τον εγκατέλειψαν στη Λήμνο, πληγωμένο από το δάγκωμα ιερού φιδιού, γιατί δεν άντεχαν τις κραυγές του πόνου του και τη βρώμα της πληγής του. Πώς θα τον πείσουν τώρα να έρθει να βοηθήσει;

Για άλλη μια φορά, επιστρατεύεται ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Σύντροφός του σε αυτή την αποστολή, ο Νεοπτόλεμος. Το μίσος του Φιλοκτήτη για τον Οδυσσέα είναι άσβεστο, άρα τα λογικά επιχειρήματα δεν θα τον πείσουν. Όσο για τη βία, ούτε λόγος, αφού υπάρχει το «υπερόπλο», το τόξο του Ηρακλή. Άρα, το μόνο που μένει είναι ο δόλος.

Προτιμά να αυτοκτονήσει, παρά να ενδώσει…

Ο νεόκοπος Νεοπτόλεμος, με τις συμβουλές του μεγάλου δάσκαλου στην εξυπνάδα και την πονηριά, δείχνει να τα καταφέρνει. Όμως, η συμπόνια και η τιμιότητα, κατάλοιπα της ηρωικής περιόδου που σβήνει, θα τον κάνουν να μετανιώσει και να αποκαλύψει τη σκευωρία στον Φιλοκτήτη. Το σχέδιο μοιάζει να καταρρέει, η υπόθεση οδηγείται σε αδιέξοδο. Μόνο η θεϊκή παρέμβαση θα δώσει λύση και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Στην τραγωδία του Σοφοκλή, η Λήμνος είναι ακατοίκητη. Ένα βραχώδες νησί, με ένα ηφαίστειο στο κέντρο του, περιτριγυρισμένο από μια μαύρη άγρια θάλασσα. Ένα απόκοσμο τοπίο φιλοξενεί τον Φιλοκτήτη, που νιώθει απόκοσμο πόνο και θεϊκό θυμό. Πώς είναι δυνατόν να αποκολληθεί, να προχωρήσει, να συγχωρήσει; Με κανένα αντάλλαγμα. Προτιμά να αυτοκτονήσει, παρά να ενδώσει. Αν δεν υπήρχαν οι θεοί που παρεμβαίνουν, ο Οδυσσέας θα έχανε! Για πρώτη φορά! Όμως, κέρδισε και πάλι... Χάρη στον δόλιο Ερμή και τη σοφή Αθηνά, που είναι πάντα στο πλευρό του.  

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου, επιμέλεια κίνησης: Φρόσω Κορρού, βοηθός σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου, σκηνικά - κοστούμια: Κέννυ Μακλέλλαν, μουσική: lost bodies, σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος, φωτογραφίες: Γιάννης Βασταρδής, συμπαραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και εταιρεία Aptivities. Διανομή: Φιλοκτήτης: Μιχαήλ  Μαρμαρινός, Νεοπτόλεμος: Αιμίλιος Χειλάκης, Οδυσσέας - έμπορος: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Χορός: Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Κώστας Κορωναίος, Δημήτρης Κουρούμπαλης, Γιώργος Παπανδρέου, Κρις Ραντάνοφ, Γιώργος Ρουστέμης.

Πληροφορίες
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Αρχαιολογικός Χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου   - Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 40 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 40 ευρώ, ζώνη Α΄: 35 ευρώ, ζώνη Β΄: 25 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ, άνω διάζωμα: 15 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, ανέργων - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς