Πέθανε ο διακεκριμένος λογοτέχνης Χριστάκης Γεωργίου

Σε ηλικία 85 ετών
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 17:44
UPD:17:45
A- A A+

Σε ηλικία 85 ετών, απεβίωσε ο λογοτέχνης και κριτικός θεάτρου Χριστάκης Γεωργίου, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο κυρίως στο κυπριακό θέατρο. Η κηδεία του θα τελεστεί από τον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στην Λευκωσία, το ερχόμενο Σάββατο 19 Ιουλίου στις 11 π.μ..

Ο Χριστάκης Γεωργίου γεννήθηκε το 1929 στη Λεμεσό και υπηρέτησε το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του οποίου ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου από το 1983 έως το 2011.

Διετέλεσε Καθηγητής στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας για εικοσιπέντε χρόνια. Ως λογοτέχνης πρωτοστάτησε στην έκδοση του περιοδικού «Κυπριακά Χρονικά» δημοσιεύοντας πολυάριθμα λογοτεχνικά, κριτικά και άλλα. Όσον αφορά το θέατρο, αγωνίστηκε προκειμένου να εισαχθεί στα σχολεία, να δοθεί οικονομική βοήθεια στα θέατρα από το κράτος και να ιδρυθεί κρατικό θέατρο.
Διετέλεσε, επίσης, για πολλά χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Θεατρικής Ανάπτυξης Κύπρου και του ΘΟΚ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΡΙΚ καθώς και του διοικητικού συμβουλίου του Θεάτρου ΕΝΑ.

Τιμήθηκε με Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο και τα βραβεία «Δώρος Λοΐζου» του Πολιτιστικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, «Τεύκρος Ανθίας και Θοδόσης Πιερίδης» του Πολιτιστικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και «Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης» της Εταιρείας Λογοτεχνών.
Τη βαθύτατη θλίψη του για τον αδόκητο θάνατο του λογοτέχνη και κριτικού θεάτρου, Χριστάκη Γεωργίου, εξέφρασε το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «η ενεργός συμμετοχή του στα θεατρικά και λογοτεχνικά πράγματα ξεπερνούσε τα στενά γεωγραφικά σύνορα της πατρίδας του».

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς