Ιρακινό Κουρδιστάν: Άρχισε άντληση πετρελαίου από το Κιρκούκ

Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2014 15:33
UPD:15:38
REUTERS/STRINGER/IRAQ
A- A A+

Η αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ άρχισε να αντλεί πετρέλαιο από το Κιρκούκ, το οποίο μέχρι προσφάτως έλεγχε η κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ιρακινό αξιωματούχο, οι Κούρδοι του Ιράκ άρχισαν να αντλούν αργό πετρέλαιο και να το διοχετεύουν σε κουρδικό αγωγό. Ο ίδιος εκτίμησε ότι αντλούνται 20.000 - 25.000 βαρέλια την ημέρα.

Το Κιρκούκ βρίσκεται στα αμφισβητούμενα μεταξύ του κουρδικού βόρειου Ιράκ και του υπόλοιπου Ιράκ σύνορα και είναι αντικείμενο μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ της κεντρικής ιρακινής και της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης.

Οι κουρδικές δυνάμεις κατέλαβαν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο Κιρκούκ και στο Μπάι Χασάν στις 11 Ιουλίου, εκμεταλλευόμενες το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε μετά την αποχώρηση του ιρακινού στρατού, εξαιτίας της επέλασης των ισλαμιστών ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Κούρδοι είχαν ήδη καταλάβει το Κιρκούκ ένα μήνα νωρίτερα.

Τα πεδία Κιρκούκ και Μπάι Χασάν έχουν ικανότητα παραγωγής  450.000 βαρελιών τη μέρα, αλλά από τον Μάρτιο δεν παράγουν μεγάλες ποσότητες εξαιτίας του σαμποτάζ στον αγωγό εξαγωγής Κιρκούκ-Τζεϊχάν από τους ισλαμιστές αντάρτες.

Το 2013 η κεντρική κυβέρνηση είχε υπογράψει συμφωνία με την BP για επαναλειτουργία της μονάδας παραγωγής πετρελαίου στο Κιρκούκ, ωστόσο η τοπική κουρδική κυβέρνηση δεν είχε συμφωνήσει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή