Η τραγική μοίρα ενός παραστρατημένου έρωτα

Η «Τραβιάτα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με ελεύθερη είσοδο
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014 08:15
A- A A+

Η τραγική μοίρα ενός έρωτα αναβιώνει επί σκηνής, μέσα από την  πολυσυζητημένη όπερα του Τζουζέπε Βέρντι, «Τραβιάτα», που παρουσιάζεται από τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με διακεκριμένους λυρικούς καλλιτέχνες, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Σάββατο 19 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, σε μορφή Κοντσερτάντε, για μία και μόνο βραδιά, στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Όταν είναι πια πολύ αργά

Η εμβληματική όπερα του Βέρντι είναι μία από τις δημοφιλέστερες παγκοσμίως. Η «Τραβιάτα», δηλαδή η παραστρατημένη,  βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε, που, με τη σειρά του, στηρίζεται στο έργο «Η κυρία με τις καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά, και αφορά στην ιστορία της Μαρί Ντυπλεσσί, διάσημης εταίρας της παρισινής κοινωνίας, την οποία γνώριζε καλά ο Γάλλος συγγραφέας.

Η όπερα περιγράφει τον έρωτα της με τον γόνο μιας καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση τους προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου. Όταν ο πατέρας του ζητεί από την κοπέλα να εγκαταλείψει τον γιο του για το καλό της οικογένειας, εκείνη δέχεται με αυταπάρνηση και επιστρέφει στο Παρίσι. Όμως, εκείνος παρεξηγεί τη θυσία της. Όταν οι δύο ερωτευμένοι νέοι ξανασμίγουν, είναι πια πολύ αργά, καθώς εκείνη - άρρωστη από φυματίωση - πεθαίνει στην αγκαλιά του.

Ταυτότητα παράστασης
Προετοιμασία χορωδίας και σολίστ: Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου,
διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής, μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης. Συμμετέχουν οι λυρικοί καλλιτέχνες: Τζίνα Πούλου, Μαρία Μαυρομμάτη, Δημήτρης Πακσόγλου, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Έφη Μηνακούλη, Ζηνοβία Πουλή, Δημήτρης Αλεξανδρίδης, Χρήστος Αμβράζης και Στέφανος Τσατάλμπασης.

Πληροφορίες
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Πατησίων 44 - Αθήνα. Πληροφορίες στο τηλ.: 210 5284800.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς