Σύσταση ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικών χρεών προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2014 15:01
UPD:15:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
A- A A+

Τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου δημόσιο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ο οποίος θα ασχοληθεί με τα «κόκκινα δάνεια» επιχειρήσεων αλλά και ιδιωτών, προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται το όλο θέμα είναι «τραπεζοκεντρικός».

Ο ενδιάμεσος φορέας που θα δημιουργηθεί θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση και την εποπτεία της εφαρμογής ενός απλού, αποτελεσματικού, διαφανούς και δίκαιου προγράμματος ρύθμισης των «κόκκινων δανείων», με αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια που θα προστατεύουν τους αδύνατους και όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Το πρόγραμμα θα είναι δυνατό να επεκταθεί και στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ.
Τα δάνεια που δεν μπορούν να αποπληρωθούν στο σύνολό τους και δεν υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμιστούν από τις τράπεζες λόγω μη βιωσιμότητας της ρύθμισης, θα είναι δυνατό να μεταβιβαστούν στον φορέα.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρξει εξυγίανση των τραπεζών, αλλά με «όρους κοινωνικής δικαιοσύνης», κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει τερματισμός της λιτότητας και «απελευθέρωση της κοινωνίας και της οικονομίας από το «άχθος» των «κόκκινων δανείων»».

Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ «μόνο με τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους δεν θα αφεθούν οι τράπεζες ανεξέλεγκτες να διαχειριστούν τα «κόκκινα δάνεια» με τις γνωστές πρακτικές τους, που αποβαίνουν υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων και εις βάρος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή