Αύριο το κρίσιμο ραντεβού κυβέρνησης – τρόικας

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 06:21
UPD:06:49
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Ένα-ένα ξεδιπλώνει τα χαρτιά της η τρόικα, με την ατζέντα των δανειστών -όπως εκμυστηρεύεται κυβερνητικό στέλεχος- να είναι γεμάτη, ενώ την ίδια ώρα πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα έως τα τέλη Αυγούστου ώστε η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει χωρίς εκκρεμότητες.

Στόχος που κατά πολλούς, όχι μόνο στην αντιπολίτευση, θεωρείται μαξιμαλιστικός αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ρίξει στο τραπέζι θέματα όπως το δημοσιονομικό κενό για την επόμενη διετία, τα «κόκκινα» δάνεια, τα οικονομικά των ταμείων, η ρύθμιση των οφειλών, οι αλλαγές στο εργασιακό κ.ά.  

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η χθεσινοβραδυνή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και με τη συμμετοχή του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη. Μπορεί στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να δήλωνε χθες ότι η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο η επιμονή της τρόικας να θέσει θέμα αποκρατικοποιήσεων, προσφερόμενη να προσελκύσει ακόμη και η ίδια επενδυτές και συνδέοντάς τες ευθέως με τα αιτήματα της κυβέρνησης, ήταν η πραγματική αιτία της συνάντησης.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει και μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζομένους στο δημόσιο όπως η πρόσφατη του ΣτΕ για τη φορολόγηση επιδομάτων πανεπιστημιακών και γιατρών του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση εντός του τρέχοντος έτους θα αντιμετωπίσει συνολικά το ζήτημα και γι’ αυτό το λόγο βρίσκεται σε συνεργασία με την τρόικα.

Το πώς θα καλυφθεί το κονδύλι, υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ, στον προϋπολογισμό του 2014 και του 2015 είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση, ωστόσο όπως λένε στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα καλυφθεί με τη λήψη νέων μέτρων.  

Όπλο για την ελληνική πλευρά είναι και το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοινώθηκε σήμερα για το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2014 και το οποίο διαμορφώθηκε στα 712 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «η πορεία του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο δείχνει ότι δημιουργείται η αναγκαία βάση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών».

Σήμερα  στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προσέλθουν όσοι υπουργοί και πολιτειακοί παράγοντες εμπλέκονται με τα προαπαιτούμενα. Συγκεκριμένα στις 11.00 θα μεταβεί ο εισαγγελέως Γ. Τέντες, επικεφαλής της αρχής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στις 12.00 θα συνεδριάσει το συμβούλιο ιδιωτικού χρέους για τα «κόκκινα» δάνεια με την παρουσία των κ.κ. Χαρδούβελη, Βρούτση, Δένδια και Αθανασίου και την τρόικα. Στις 2.00 είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη  Ντινόπουλο για τη διαδημοτική κινητικότητα και στις 3.00 με τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Στις 4.00 ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης θα συναντηθεί με την τρόικα, ενώ το απόγευμα θα υπάρξςι συνάντηση και με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτηξης Γ. Καρασμάνη. Αμέσως μετά η τρόικα αναμένεται να επισκεφθεί τα γραφεία της στατιστικής αρχής και να συναντηθεί με τον επικεφαλής της Γ. Γεωργίου.

Το κρίσιμο πάντως ραντεβού κυβέρνησης – τρόικας είναι για το πρωί της Τετάρτης όπου οι μεν εκπρόσωποι των δανειστών θα τοποθετηθούν συνολικά πριν αναχωρήσουν την Πέμπτη από την Αθήνα, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης θα έχουν χρόνο στο αεροπλάνο προς τις Βρυξέλλες το απόγευμα της ίδιας ημέρας να σκεφτούν πώς θα αντιμετωπίσουν τις απαιτήσεις των δανειστών μας.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή