Ουκρανία: Χάθηκε η επαφή με στρατιωτικό αεροσκάφος πάνω από το Λουχάνσκ

Για κατάρριψή του κάνουν λόγο οι φιλορώσοι αποσχιστές
Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 14:41
UPD:16:04
REUTERS/SHAMIL ZHUMATOV

Το Λουχάνσκ αποτελεί ένα από τα προπύργια των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών που μάχονται ενάντια στην κυβέρνηση του Κιέβου και έχουν ανακηρύξει δύο περιφέρειες της χώρας σε «Λαϊκές Δημοκρατίες».

A- A A+

Την επαφή με στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος το οποίο πετούσε κοντά το Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι έχασαν οι ουκρανικές αρχές.

Η περιοχή αποτελεί ένα από τα προπύργια των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών που μάχονται ενάντια στην κυβέρνηση του Κιέβου και έχουν ανακηρύξει δύο περιφέρειες της χώρας σε «Λαϊκές Δημοκρατίες».

Το αεροσκάφος είναι τύπου Antonov (An-26).

Την σχετική ανακοίνωση έκανε ο Ολέξιι Ντμιτρασκίφσκι, εκπρόσωπος Τύπου των ουκρανικών αρχών σε σχέση με την «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», δηλαδή τις επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού ενάντια στους φιλορώσους ενόπλους στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας Άντρι Λισένκο δήλωσε πως το αεροσκάφος έχει δυνατότητα να μεταφέρει ως 20 ανθρώπους.

Η υπηρεσία Τύπου της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» ανακοίνωσε ότι ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο κατερρίφθη από τις φιλορωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως δήλωσε η ίδια πηγή, αφού επλήγη το αεροπλάνο, τρία αλεξίπτωτα εθεάθησαν στον ουρανό και άρχισε επιχείρηση στον τομέα για να εντοπισθεί το πλήρωμα.

Ρώσοι αξιωματικοί στο πλευρό των ανταρτών;

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε σε έκτακτη συνεδρίαση των επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας ότι «επιβεβαιώθηκαν πληροφορίες ότι αξιωματικοί του ρωσικού επιτελείου παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων».

Ο κ. Ποροσένκο, ο οποίος είχε καταγγείλει την Κυριακή ότι βαρύς στρατιωτικός εξοπλισμός μεταφέρεται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δέχονται τώρα επιθέσεις από νέο ρωσικό πυραυλικό σύστημα και ότι έχουν αλλάξει τακτική στα σύνορα, αν και δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, στρατιωτικός εκπρόσωπος του Κιέβου δήλωσε πως η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στα σύνορά της με την Ουκρανία και οι αποσχιστές, υποστηριζόμενοι από Ρώσους «μισθοφόρους», πυροβολούν εναντίον ουκρανών μεθοριακών φρουρών σε μια προσπάθεια να φέρουν τεθωρακισμένα οχήματα στη χώρα.

Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει το μεσημέρι ότι «έσπασαν» τον κλοιό των φιλορώσων ανταρτών γύρω από το αεροδρόμιο του Λουχάνσκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή