Σλοβενία: Νίκη του κόμματος του Μίρο Τσέραρ στις εκλογές

Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014 11:06
UPD:11:20
REUTERS/SRDJAN ZIVULOVIC
A- A A+

Με 34,61% το νέο κόμμα του Μίρο Τσέραρ, καθηγητή της Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας, ήταν ο νικητής των πρόωρων εκλογών στη Σλοβενία, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση. Κερδίζει τις 36 από τις 90 έδρες στη βουλή της χώρας.

Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του Γιάνεζ Γιάνσα με ποσοστό 20,73% και τρίτο το Δημοκρατικό Κόμμα Συνταξιούχων (DESUS) του Καρλ Έριαβετς με ποσοστό 10,17%.

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο συνασπισμός Ενωμένη Αριστερά (ZL) με ποσοστό 5,97%, εξέλιξη που δεν είχε προβλεφθεί από τις δημοσκοπήσεις, ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) με ποσοστό 5,96%, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Νέα Σλοβενία (NSI) με ποσοστό 5,52% και η «Συμμαχία της Άλενκα Μπράτουσεκ» με 4,35%.
Στη Βουλή δεν κατάφερε για πρώτη φορά να εισέλθει το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα (SLS), το οποίο συγκέντρωσε ποσοστό 3,98%.

Επίσης στη βουλή εισήλθε το κόμμα «Θετική Σλοβενία» του Ζόραν Γιάνκοβιτς, που είχε νικήσει στις βουλευτικές εκλογές του 2011 και η Λίστα Πολιτών (DL) του Γκρέγκορ Βίραντ που είχε σημειώσει επιτυχία στην ίδια εκλογική μάχη.

EURONEWS

Έδρες στη βουλή θα έχουν συνολικά επτά κόμματα από τα 17 που συμμετείχαν στις εκλογές. Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ήταν μικρότερο σε σχέση με τις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις, περίπου στο 50,7%.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή