Έκκληση Σ.Α. ΟΗΕ σε Ισραηλινούς - Παλαιστινίους για κατάπαυση του πυρός

Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014 20:04
UPD:23:56
REUTERS/AHMED ZAKOT

Καπνός πάνω από την πόλη της Γάζας, ύστερα από ισραηλινό βομβαρδισμό.

A- A A+

Έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζοντας παράλληλα σοβαρή ανησυχία για την προστασία των αμάχων και των δύο πλευρών. 

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας απευθύνουν έκκληση για αποκλιμάκωση της κατάστασης και εφαρμογή της εκεχειρίας του Νοεμβρίου του 2012» αναφέρεται στην ανακοίνωση του 15μελούς Σώματος. 

EURONEWS

Σύμφωνα με διπλωμάτες, αυτή η σύντομη ανακοίνωση συμβολικής σημασίας είναι το αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων των τελευταίων δύο ημερών, κυρίως μεταξύ της Ιορδανίας, του μοναδικού αραβικού κράτους μέλους του Συμβουλίου, και των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια «ανακοίνωση στον Τύπο» που συγκεντρώνει την ομόφωνη έγκριση των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου και όχι για ένα σχέδιο ψηφίσματος, που είναι γενικά πιο δεσμευτικού χαρακτήρα και καταλήγει σε μια ψηφοφορία.

Παλαιστινιακές ιατριές πηγές ανέφεραν πως το βράδυ του Σαββάτου νέα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του αρχηγού της Αστυνομίας στη Γάζα προκάλεσε τον θάνατο 15 Παλαιστινίων. 

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, τουλάχιστον 148 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εδώ και πέντε μέρες από την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει ανακοινώσει πως 90 ρουκέτες έχουν πλήξει το έδαφός του από την Παρασκευή, προκαλώντας ζημιές. 

Έχει διαμηνύσει πως θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, μέχρι να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις ρουκετών. 

Νωρίτερα το Σάββατο προειδοποίησε τους κατοίκους στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους «για τη δική τους ασφάλεια». 

Όπως υποστηρίζει, στοχεύει μαχητές και εγκαταστάσεις του, ωστόσο, ο ΟΗΕ εκτιμά πως 77% των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα είναι πολίτες. 

.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή