Συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης μετά το ναυάγιο με μετανάστες ανοιχτά της Σάμου, καθώς, βάσει της μαρτυρίας των διασωθέντων, αγνοούνται 22 άνθρωποι.
Από το μεσημέρι έχουν ανασυρθεί δύο νεκροί, (ένας άνδρας και μία γυναίκα), ενώ έχουν διασωθεί 13 μετανάστες.
Από τους 13 διασωθέντες, επτά μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου, ενώ οι υπόλοιποι έξι μεταφέρθηκαν με πλωτό Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ στο Καρλόβασι.
Ένας από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου για παροχή ιατρικής περίθαλψης, ενώ ένας ανήλικος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, από όπου αναμένεται η διακομιδή του στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.
Όπως ανέφεραν οι διασωθέντες, το σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες τις πρώτες πρωινές ώρες, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Ικαρίας.
Σύμφωνα με MRCC (ANKARA) - Maritime Rescue Coordination Center, δύο μετανάστες περισυνελέγησαν από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής περίπου 6 ναυτικά μίλια βορειότερα της περιοχής του συμβάντος στα διεθνή ύδατα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε τουρκικό λιμάνι για να διακομιστούν σε νοσοκομείο.
Στις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συμμετέχουν πλωτά και εναέρια μέσα του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορείας, καθώς και παραπλέοντα πλοία.
Μ. Βαρβιτσιώτης: Βαθιά θλίψη
Βαθιά θλίψη για τον χαμό ανθρώπινων ζωών στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σάμου εξέφρασε υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, από τη Σύμη όπου περιοδεύει.
«Παρά το γεγονός» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «ότι οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος καθημερινά καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα και για την περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η αύξηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης είναι δραματική».
«Τα συνεχή περιστατικά διασώσεων», συνέχισε ο υπουργός, «αλλά και απωλειών ζωών στη θάλασσα, ωστόσο, επιβεβαιώνουν τους φόβους που έχουν διατυπωθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, για τις αυξητικές διαστάσεις του φαινομένου, που καθιστούν επείγουσα την αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ευρώπη. Ως Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλάβαμε πρωτοβουλίες και εργασθήκαμε σκληρά για μία μεταναστευτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης στη ρίζα του και θα καθιστά ισότιμη τη συνεισφορά όλων των Εταίρων στην αντιμετώπισή του».
«Με εντολή του Πρωθυπουργού το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις συντονίζουν τη δράση τους, ώστε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου» κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.