Γάζα: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί, δεν διαφαίνεται φως εκεχειρίας

Προσπάθειες για μεσολάβηση από πλευράς ΗΠΑ, κριτική από Τουρκία - Αίγυπτο
Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014 17:05
UPD:17:09
REUTERS/IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Παλαιστίνιοι θρηνούν στη κηδεία ενός 10χρονου κοριτσιού - θύματος των βομβαρδισμών. Ο απολογισμός των ισραηλινών αεροπορικών χτυπημάτων ξεπέρασε τα 100 θύματα στην Λωρίδα της Γάζας.

A- A A+

Ο απολογισμός των ισραηλινών αεροπορικών χτυπημάτων ξεπέρασε τα 100 θύματα στην Λωρίδα της Γάζας, όπως επιβεβαιώνουν Παλαιστινιακές πηγές.

Οι δύο τελευταίοι επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι οι επιβαίνοντες ενός αυτοκινήτου στην περιοχή Μπουρέιτζ, την Παρασκευή.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα από την έναρξη της επιχείρησής του, την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να σταματήσει το κύμα ρουκετών που εκτοξεύουν εναντίον του οι ισλαμιστές της Χαμάς.

Οι τελευταίοι συνεχίζουν τις εκτοξεύσεις κατά ισραηλινών στόχων, έχοντας προκαλέσει ζημίες και τραυματισμούς.

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για την επίτευξη εκεχειρίας, δια μέσου επαφής με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αίγυπτος και Τουρκία επέκριναν την χρήση βίας από την πλευρά του Ισραήλ.

EURONEWS
Ρουκέτες και από τον Λίβανο

Εκτός των θυμάτων, άλλα τουλάχιστον 675 άτομα έχουν τραυματιστεί στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Κράτους της Παλαιστίνης, κυρίως άμαχοι.

Το Ισραήλ σημειώνει ότι δεκάδες από τους νεκρούς είναι «τρομοκράτες», εννοώντας ότι ανήκουν σε ισλαμιστικές οργανώσεις που έχουν ως στόχο την εξάλειψή του εβραϊκού κράτους.

Τρεις ρουκέτες συνετρίβησαν στον αέρα από το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ «Σιδηρούς Θόλος» πάνω από το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Ο στρατός του Λιβάνου επιβεβαίωσε ότι μαχητές στα νότια της χώρας εξαπέλυσαν τρεις ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και το τελευταίο απάντησε με όλμους, χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε από θραύσματα όλμου στην Εσκόλ την Πέμπτη.

EURONEWS
Μεσολάβηση προτείνουν οι ΗΠΑ, κριτική από Τουρκία - Αίγυπτο

Η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στον κ. Νετανιάχου ήταν επιστροφή, με αμερικανική μεσολάβηση, στους όρους εκεχειρίας του Νοεμβρίου του 2012.

Καταδικάζοντας την ρίψη ρουκετών από πλευράς της Χαμάς, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης και εστίασε στην ανάγκη προστασίας της ζωής των αμάχων σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Ο ειδικός μεσολαβητής για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ έκανε λόγο για αναγκαιότητα να επιλυθούν σε πιο μακροπρόθεσμη βάση τα ζητήματα που οδηγούν στη σύγκρουση και τη βία.

REUTERS/STRINGER

Καπνός και φλόγες υψώνονται από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Περίπου 20.000 Ισραηλινοί έφεδροι έχουν κληθεί στα όπλα, εν μέσω πληροφοριών για επικείμενη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ σημειώνει ότι στόχοι του στη Γάζα είναι μαχητές και εγκαταστάσεις ριζοσπαστικών οργανώσεων, ωστόσο οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι έχουν χάσει τη ζωή τους πολλές γυναίκες και παιδιά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ ως «υπερβολικές και αχρείαστες σε ό,τι αφορά την χρήση στρατιωτικής βίας, η οποία οδηγεί σε θανάτους αθώων αμάχων».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε επίσης την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, καλώντας το Ισραήλ «να σταματήσει την καταπίεση και καταστολή. Όσο αυτή δεν τελειώνει, η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ δεν θα είναι εφικτή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή