Απορρίφθηκε αίτημα για τη στέγαση του αιθρίου του Ζαππείου

Από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων
Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014 11:42
A- A A+

Τη χαρακτηριστική όψη του θέλησε να αλλάξει η διαχειρίστρια του Ζαππείου, Εταιρεία Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, στεγάζοντάς το, αίτημα που ωστόσο απορρίφθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων  (ΚΣΝΜ). Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα της Εταιρείας να στεγάσει το αίθριο του Ζαππείου με κινητή κατασκευή, προκειμένου να το προστατεύσει από τις καιρικές συνθήκες και να το αξιοποιήσει για εκδηλώσεις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Η απόπειρα και το 2005 και χθες είχε την ίδια τύχη, με το ΚΣΝΜ να είναι αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μάλιστα, στην πρόσφατη προκαταρκτική μελέτη που κατατέθηκε από την Εταιρεία διατυπώθηκαν δύο προτάσεις για θολωτή ή κωνική κάλυψη του αιθρίου, που και οι δύο απορρίφθηκαν. «Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδοτεί ομόφωνα υπέρ της μη έγκρισης της προκαταρκτικής μελέτης διότι οι προτεινόμενες κατασκευές ενέχουν κινδύνους στατικούς και αισθητικούς για το μνημείο και επιφέρουν άμεση βλάβη σε αυτό», αποφάνθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου.

«Το Ζάππειο είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία. Χρησιμοποιήθηκε για την Ελληνική Προεδρεία του 2003, για την Ελληνική Προεδρεία του πρώτου εξαμήνου του 2014 και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς κανένα πρόβλημα. Επομένως γιατί πρέπει να αλλοιώσουμε την εικόνα του;», παρατήρησε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη. «Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ στο Συμβούλιο, Νίκος Νικολαΐδης, «της καταπολέμησης της σπατάλης. Γιατί να στεγάσουμε το αίθριο όταν στην Αθήνα βρέχει 40 μέρες το χρόνο;».

Το Ζάππειο Mέγαρο, που φέρει την υπογραφή του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν, είναι ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια της Αθήνας, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε η ομώνυμη συνοικία. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από τον Ευάγγελο Ζάππα και βρίσκεται στον Εθνικό Κήπο. Το νεοκλασικό μέγαρο είναι συνυφασμένο με την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας και σήμερα χρησιμοποιείται για δημόσιες και ιδιωτικές εκθέσεις και τελετές.

Αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες

Το Ζάππειο σε επιστολικό δελτάριο της δεκαετίας του 1910.

Το 1869 η Ελληνική κυβέρνηση οριοθέτησε 80,000 μ² δημόσιας γης για το κτήριο στο χώρο μεταξύ των κήπων του Παλατιού και του αρχαίου Ναού του Ολυμπίου Διός. Η Βουλή των Ελλήνων πέρασε επίσης νόμο στις 30 Νοεμβρίου του 1869 ειδικά για τις κατασκευές των κτηρίων των Ολυμπιακών αγώνων του 1896 αφού το Ζάππειο ήταν το πρώτο κτήριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Το πρώτο σχέδιο του κτηρίου εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Φ. Μπουλανζέ, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε από τον Αναστάσιο Θεοφιλά και τελικά εγκαταλείφθηκε. Ο Κωνσταντίνος Ζάππας ανέθεσε τελικά τον σχεδιασμό του κτηρίου στον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν.

Η εικόνα της Αθήνας στις αρχές του 20ού αιώνα

Το Ζάππειο Μέγαρο φέρει την υπογραφή του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν.

Μετά από πολλές καθυστερήσεις το κτήριο θεμελιώθηκε τη 20η Νοεμβρίου του 1874. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν με πανηγυρικό τρόπο την 20η Οκτωβρίου του 1888.Η αρχιτεκτονική του κτηρίου ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού. Το κτήριο σε συνδυασμό με την τριτοξωτή λίθινη γέφυρα του Ιλισσού, η οποία είχε κατασκευασθεί, επίσης, με χορηγία του Ευάγγελου Ζάππα, και τους γύρω κήπους, αποτέλεσαν την εικόνα της Αθήνας στις αρχές του 20ού αιώνα.  Δυστυχώς ο Ευάγγελος Ζάππας, δεν έζησε αρκετά για να δει το κτήριο στην τελική του μορφή. Στη διαθήκη του άφησε τον ξάδερφό του Κωνσταντίνο Ζάππα υπεύθυνο για την εκτέλεση και συνέχιση του φιλανθρωπικού του έργου.

Ιστορικά γεγονότα

Στην Μεσολυμπιάδα του 1906 χρησιμοποιήθηκε σαν Ολυμπιακό χωριό ενώ στους Ολυμπιακούς του 2004 αποτέλεσε κέντρο τύπου και εκδηλώσεων. Πολλά ιστορικά γεγονότα πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο με αποκορύφωμα την ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ) στη 1η Ιανουαρίου του 1981 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Επίσης, μετά από τη μεταπολίτευση το Ζάππειο αποτέλεσε το κέντρο τύπου σε όλες τις γενικές εκλογές της χώρας όπου οι νικητές και οι ηττημένοι δίνουν την καθιερωμένη συνέντευξη μετά το τέλος των εκλογών. Ο χώρος του Ζαππείου χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται για διάφορες εκθέσεις και τελετές. Ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό στους Αθηναίους όλων των γενεών είναι το αναψυκτήριο «Αίγλη», το οποίο έχει ιστορία πολλών δεκαετιών.​

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς