Μασεράνο, ο «Τσε Γκεβάρα» της Εθνικής Αργεντινής

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 12:35
UPD:15:03
EPA/CHEMA MOYA
Λιονέλ Μέσι και Χαβιέ Μασεράνο.
A- A A+

Οι ελπίδες και τα όνειρα δόξας ολόκληρης της χώρας ήταν και παραμένουν επικεντρωμένα στον Λιονέλ Μέσι, αυτό είναι αναμφίβολο και αδιαπραγμάτευτο.

Όμως το σύμβολο μιας ομάδας που καταδιώκει τη δόξα μετά από δύο δεκαετίες ισχνών αγελάδων, ο ήρωας που ανάβει τη φλόγα στην καρδιά κάθε οπαδού της Εθνικής Αργεντινής και ενισχύει την εθνική υπερηφάνειά του ονομάζεται Χαβιέ και στο επίθετο Μασεράνο.

Ο πανταχού παρών αρχηγός και πνευματικός ηγέτης αυτής της ενδεκάδας εναντίον της Ολλανδίας ενσάρκωσε και το ρόλο του ήρωα, μετά από 120 λεπτά που ανήκουν πια στην ιστορία του αργεντίνικου ποδοσφαίρου.

Όχι τόσο για το αποτέλεσμα που έφερε τη Σελεσιόν στον πέμπτο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, όσο για το πνεύμα της θυσίας και το χαρακτήρα που επέδειξε ο μέσος της Μπαρτσελόνα, ικανός να καθοδηγεί και να δίνει κίνητρο στους συμπαίκτες του στις κρίσιμες στιγμές.

Ο ηγέτης

Ο Μέσι οδηγεί στο όνειρο εκατομμύρια οπαδούς, ο Μασεράνο είναι εκείνος που όταν τα πράγματα δυσκολεύουν είναι σε θέση να μετατρέψει το φόβο σε πείνα για νίκη. Με μια ματιά, με ένα σκούντημα ή μια φωνή.

Ο Τύπος της Αργεντινής υπογράμμισε πως ήταν εκείνος που πήρε το λόγο και μίλησε στους συμπαίκτες του πριν από την παράταση αλλά και πριν τα πέναλτι.

Η ενθάρρυνση στον Σέρχιο Ρομέρο πριν ο τερματοφύλακας στηθεί απέναντι στους Ολλανδούς του Φαν Γκάαλ εξηγεί γιατί συμπαίκτες, οπαδοί και δημοσιογράφοι τον θεωρούν ως τον πραγματικό ηγέτη της Εθνικής.

«Σήμερα είναι η μέρα σου, σήμερα θα γίνεις ήρωας. Το κατάλαβες;» Δυνατό και σαφές το μήνυμα, με τον Ρομέρο στη συνέχεια να «υπνωτίζει» Φλάαρ και Σνάιντερ και να στέλνει την ομάδα του στον τελικό.

Λατρεία για Μασεράνο

Οι εφημερίδες της Αργεντινής εξέλεξαν τον Μασεράνο καλύτερο του γηπέδου για την εμβληματική παρουσία του στον αγωνιστικό χώρο της «Αρένα Κορίνθιανς» του Σάο Πάουλο, τόσο στη μεσαία γραμμή όσο και στην άμυνα, σε ρόλο υποστήριξης των στόπερ Γκαράι και Ντεμικέλις.

Για τη «La Nacion» η σωτήρια επέμβαση με το τάκλιν την ώρα του σουτ του Ρόμπεν ήταν «ιστορική» και το κλειδί για την επιτυχία, τόσο ώστε οι φίλαθλοι χρήστες του διαδικτύου να τον ονομάζουν «πολεμιστή» και «μέντορα».

Ένας αδάμαστος μαχητής, ικανός να σηκωθεί μετά τη σύγκρουση με το κεφάλι του Βαϊνάλντουμ για να δείξει την καρδιά του απέναντι σε κάθε εμπόδιο και να επιβεβαιώσει τους χαρακτηρισμούς «κυρίαρχος του κέντρου», «ψυχή και πνευμόνια της ομάδας».

Ευθύ και θυμωμένο το μήνυμα στους συμπαίκτες του πριν τον ημιτελικό: «Αρρωσταίνω όταν χάνω». Θυμός που εκφράστηκε σε μεταδοτική αγωνιστική μανία, «ικανή να μεταμορφώσει την αλμπισελέστε σε μια ομάδα έντεκα λεόντων» όπως έγραψε η «Clarin».

Η αναγνώριση της μεγαλειώδους παρουσίας του «Jefecito», όπως είναι το προσωνύμιό του, εκφράστηκε ακαριαία μετά το τέλος του αγώνα με τα τα δεκάδες κινούμενα σχέδια που εισέβαλαν στο διαδίκτυο, ξεκινώντας από την εκδοχή του Μασεράνο ως...Τσε Γκεβάρα!

Η γιορτή της Αργεντινής

Η συμμετοχή στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πέμπτη στην ιστορία της Αργεντινής και τρίτη εναντίον της Γερμανίας (ρεκόρ στη διοργάνωση), ήταν η σπίθα για μια απίστευτη γιορτή στους δρόμους του Μπουένος Άιρες, ακριβώς την ημέρα κατά την οποία η Αργεντινή γιορτάζει την ανεξαρτησία της.

Η «Avenida 9 de Julio», η μεγαλύτερη οδός στον κόσμο, έγινε ξαφνικά πολύ μικρή μπροστά στην ανθρώπινη παλίρροια που ξεχύθηκε στους πρόποδες του Οβελίσκου, του τόπου όπου οι Αργεντινοί γιορτάζουν τους θριάμβους τους. Χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν κάθε γωνιά της κύριας αρτηρίας της πόλης δίνοντας ζωή σε μια γιορτή χωρίς φρένα.

Γιορτή που την Κυριακή το βράδυ, σε περίπτωση νίκης επί της Γερμανίας, θα μετατραπεί σε ντελίριο για το τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο της Σελεσιόν μετά από 24 χρόνια απογοήτευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις