Ενας πρώην μαοϊστής στο τιμόνι της Ε.Ε.

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2004 18:42
UPD:19:24

A- A A+

Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο. 48 ετών. Πρώην μαοϊστής, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από τον Απρίλιο του 2002, και από την 1η Νοεμβρίου πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αρχηγός του PSD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) διαφέρει απ' όλους τους άλλους ηγέτες της ευρωπαϊκής Δεξιάς, επειδή ξεκίνησε την πολιτική ζωή του από την άκρα Αριστερά. Την επομένη της «επανάστασης των γαριφάλων», που ανέτρεψε το 1974 τη δικτατορία του Σαλαζάρ, ο νεαρός τότε Μπαρόζο ήταν μέλος μιας μαοϊκής οργάνωσης, στις τάξεις της οποίας συνάντησε μάλιστα και τη μέλλουσα σύζυγό του, τη Μαργκαρίντα Σούζα Ούβα, με την οποία απέκτησε στη συνέχεια τρία παιδιά.

Οι συμφοιτητές του στη Νομική Σχολή της Λισαβώνας μιλούν για έναν εξαιρετικό ρήτορα. Αφού έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες στη Γενεύη, εντάχθηκε στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Η άνοδός του στην κομματική ιεραρχία ξεκίνησε επί Καβάκο Σίλβα, που κυβέρνησε επί μία δεκαετία. Μόλις 29 χρόνων εξελέγη βουλευτής και μπήκε στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εσωτερικών. Στα 36 του ήταν υπουργός Εξωτερικών (1992-1995) και από το 1999 αρχηγός του PSD.

Οι επικριτές του Μπαρόζο δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι ήταν ο οικοδεσπότης στη σύνοδο των Αζορών (Μπους-Μπλερ-Αθνάρ) στην οποία έκλεισε το θέμα «πόλεμος στο Ιράκ».

Εναντι αυτού, οι υποστηρικτές του Μπαρόζο παρατηρούν ότι προέρχεται από χώρα που μετέχει στην ευρωζώνη και στη Συνθήκη του Σένγκεν (προϋποθέσεις που είχαν θέσει οι κεντροαριστεροί ηγέτες και ο γάλλος πρόεδρος). Ο κ. Σιράκ επιθυμούσε επιπλέον να ομιλεί τη γαλλική ο νέος πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε. Ο κ. Σιράκ δήλωσε σήμερα ότι θα ψηφίσει ευχαρίστως τον κ. Μπαρόζο, εξαίροντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι είναι γαλλόφωνος.

«Είναι ένας δυναμικός και αφοσιωμένος Ευρωπαίος», πρόσθεσε ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ικανοποιείται με την επιλογή Μπαρόζο και ο γαλλογερμανικός άξονας -oι διαδρομιστές των Βρυξελλών λένε ότι έλαβε ως αντάλλαγμα κορυφαία χαρτοφυλάκια για τους επιτρόπους του στην επόμενη Κομισιόν- και το Λονδίνο, ενώ εξασφαλίζεται και η έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου, αφού, ο κ. Μπαρόζο προέρχεται από τους κόλπους της μεγαλύτερης ομάδας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η ιρλανδική προεδρία αποδεικνύεται από τις πλέον αποτελεσματικές και επιτυχημένες, καθώς διέπρεψε στην τέχνη του συμβιβασμού.

Το κόμμα του κ. Μπαρόζο στις πρόσφατες ευρωεκλογές εισέπραξε ψήφους διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική που ακολούθησε, ώστε να «συμμαζέψει» τα δημόσια οικονομικά. Το κόμμα του ήρθε δεύτερο στις εκλογές της 13ης Ιουνίου, και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι στις εθνικές εκλογές του 2006 θα χάσει την εξουσία.

Ο κ. Μπαρόζο αποδεικνύεται έξυπνος «παίκτης».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή