Συνένοχοι μάρτυρες, τραυματικός κύκλος και ακόρεστη κακία

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας
Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014 09:10
A- A A+

Δύο σκληρές πραγματικές ιστορίες, ένας άνθρωπος που τρέφεται από τη δυστυχία των άλλων, το ξέφρενο κυνήγι μιας θεραπείας, ένα παιδί - θαύμα με ένα σπουδαίο μυστικό, οι κωμικές περιπέτειες μιας δημοσιογράφου και μια τραγική ερωτική ιστορία συνθέτουν το κινηματογραφικό μενού αυτής της εβδομάδας.

«38 μάρτυρες»

Αντλώντας έμπνευση από τη διαβόητη υπόθεση της Κίτι Γκενοβέζε, που δολοφονήθηκε άγρια, έξω από το σπίτι της στη Νέα Υόρκη, το 1964, και οι γείτονες αποσιώπησαν όσα είδαν και άκουσαν, και από το μυθιστόρημα του Didier Decoin, «Est - ce ainsi que les femmes meurent?», ο Λουκά Μπελβό μεταφέρει τη δράση στη σημερινή Χάβρη. Στο γαλλικό αυτό δράμα, με τους Ιβάν Νατάλ, Σοφί Κιντόν, Νικόλ Γκαρσία, Νατάσα Ρενιέ και Πατρίκ Ντεσάμ, 38 άνθρωποι γίνονται μάρτυρες μιας δολοφονίας και δεν κάνουν τίποτα, για να βοηθήσουν το θύμα. Τα στόματα μένουν ερμητικά κλειστά και μετά το έγκλημα και μόνο ένας από αυτούς βασανίζεται από ενοχές και πηγαίνει, τελικά, στην αστυνομία, για να αποκαλύψει την αλήθεια. Όμως, αυτή η αλήθεια θα οδηγήσει τη σχέση του με τους υπόλοιπους στα άκρα.

«Ο κύκλος των αναμνήσεων»

Το δράμα του Τζόναθαν Τεπλίτζκι, με τους - βραβευμένους με Όσκαρ - Κόλιν Φερθ και Νικόλ Κίντμαν και τους Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Τζέρεμι Ίρβινγκ, Χιρογιούκι Σανάντα, Σαμ Ράιντ και  Τάνρο Ίσιντα, βασίζεται στα απομνημονεύματα του Έρικ Λόμαξ, ενός Βρετανού αξιωματικού που μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των Γιαπωνέζων, το 1942. Οι εμπειρίες του εκεί τον τραυμάτισαν βαθιά, χωρίς ποτέ να τις ξεπεράσει. Πολλά χρόνια αργότερα, η ανακάλυψη ότι ο νεαρός Ιάπωνας που τον στοίχειωνε είναι ακόμη ζωντανός,  τον φέρνει και πάλι αντιμέτωπο μαζί του.

«Ο θυρωρός»

Μια εφιαλτική μελέτη πάνω στο απόλυτο κακό είναι το ισπανικό θρίλερ του Χαούμε Μπαλαγκουέρο, το οποίο απέσπασε 6 βραβεία Γκαουντί, βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ Φαντάσια, βραβείο After Dark στο Φεστιβάλ του Σικάγο και βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας από την Ένωση Ισπανών Ηθοποιών. Με τους Λουίς Τοσάρ, Μάρτα Ετούρα και Αλμπέρτο Σαν Χουάν, ο θυρωρός ενός συγκροτήματος πολυκατοικιών στη Βαρκελώνη, που περνά απαρατήρητος, γνωρίζει τα πάντα για όλους τους ενοίκους. Σκοτεινός και ύπουλος, τρέφεται από τον πόνο των άλλων, απολαμβάνοντας να σπέρνει τη δυστυχία και να τη βλέπει να μεγαλώνει. Το τέλειο θύμα, για να τον κάνει να φτάσει στα άκρα, είναι μια πάντα χαμογελαστή κοπέλα, που βλέπει μόνο τη θετική πλευρά της ζωής. Είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα, για να σβήσει το χαμόγελο από τα χείλη της.

«3 μέρες διορία»

Ο δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς «Nikita»,  Εμ Σι Τζι, με τη σύμπραξη του Λικ Μπεσόν στο σενάριο και την παραγωγή, σκηνοθετεί μια αστυνομική ταινία, με πρωταγωνιστή τον - βραβευμένο με Όσκαρ - Κέβιν Κόστνερ και τους Άμπερ Χερντ, Χάιλι Στάινφελντ και Κόνι Νίλσεν. Ένας μυστικός πράκτορας, που ανακαλύπτει ότι έχει λιγότερο από έναν χρόνο ζωής, λόγω μιας ανίατης ασθένειας, αναλαμβάνει μια επικίνδυνη αποστολή, με αντάλλαγμα μια πειραματική θεραπεία που μπορεί να τον σώσει.

«Ο απρόβλεπτος κος Σπίβετ (3D)»

Στη δεύτερη αγγλόφωνη ταινία του, ο - υποψήφιος για Όσκαρ - Γάλλος σκηνοθέτης της «Αμελί», Ζαν Πιέρ Ζενέ, μεταφέρει τρισδιάστατα στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρέιφ Λάρσεν. Οι Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Ρόμπερτ Μαγιέ, Κάλουμ Κιθ Ρένι, Τζούντι Ντέιβις, Τζούλιαν Ρίτσινγκς, Νίαμ Γουίλσον και Ντομινίκ Πίνον, ξετυλίγουν την ιστορία ενός ευφυούς δεκάχρονου. Πρόκειται για ένα παιδί - θαύμα, με έφεση στις εξεζητημένες εφευρέσεις. Όταν μια από αυτές προτείνεται για βραβείο, ο μικρός ξεκινά ένα ταξίδι, για να το παραλάβει. Όμως, κανείς δεν έχει φανταστεί ότι ο μεγάλος εφευρέτης και λαμπρός επιστήμονας, που αναμένεται να αλλάξει τη ροή της ιστορίας, είναι ένα μικρό αγόρι, που έχει ένα σπουδαίο και σκοτεινό μυστικό.

«Το 24ωρο μιας ξανθιάς»

Μια φιλόδοξη δημοσιογράφος, που δέχεται πρόταση για τη δουλειά των ονείρων της, βρίσκεται απομονωμένη σε μια άγνωστη περιοχή, χωρίς χρήματα, τηλέφωνο ή αυτοκίνητο, και μπλέκεται σε αστείες περιπέτειες, στην κωμωδία του Στίβεν Μπριλ, με τους Ελίζαμπεθ Μπανκς, Τζέιμς Μάρσντεν και Ίθαν Σάπλι.

«Η σκύλα»

Το γαλλικό ασπρόμαυρο δράμα του 1931, σε σκηνοθεσία του Ζαν Ρενουάρ - με τους Μισέλ Σιμόν, Ζανί Μαρές, Ζορζ Φλαμάντ, Μαγκντελέν Μπερουμπέ και Ροζέρ Γκαϊλάρντ - βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα και, στη συνέχεια, θεατρικό έργο των Georges de La Fouchardière και André Mouézy - Éon. Προκλητική για την εποχή της, η ταινία αφηγείται την τραγική ερωτική ιστορία ενός άντρα, που φτάνει στο έγκλημα, όταν ανακαλύπτει ότι η αγαπημένη του και ο εραστής της τον εκμεταλλεύονται.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
 

Προτεινόμενα για εσάς