Σε διάλογο, μέσω επιστολών, καλεί έξι πολιτικούς αρχηγούς ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, προκειμένου να υπάρξει ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς αλλά και στροφή σε περισσότερο προοδευτική πολιτική διακυβέρνησης της χώρας.
Οι επιστολές στάλθηκαν μετά από απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής και Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Ο κ. Κουβέλης έστειλε μία επιστολή αποκλειστικά προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και μία ακόμη (αλλά κοινή) επιστολή προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, τον επικεφαλής του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκη, τον πρόεδρο της «Συμφωνίας για τη νέα Ελλάδα» Αντ. Λοβέρδο, την πρόεδρο της «Κοινωνικής Συμφωνίας για την Ελλάδα στην Ευρώπη» Λ. Κατσέλη, καθώς και στα κόμματα «Οικολόγοι – Πράσινοι», «Ευρώπη – Οικολογία», «Πράσινοι (Αλληλεγγύη-Δημιουργία-Οικολογία)». Επιστολές εστάλησαν και σε ανεξάρτητους βουλευτές.
Στην κοινή επιστολή προς πέντε κόμματα και ανεξάρτητους βουλευτές η ΔΗΜΑΡ τονίζεται ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι «συμμαχίες με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Με πολιτικό περιεχόμενο, που αναμφισβήτητα θα μετακινεί τον άξονα των πολιτικών πραγμάτων από τη συντηρητική προς την προοδευτική κατεύθυνση», καλώντας τους να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανασυγκρότηση του χώρου.
Τονίζεται ότι προκειμένου να μην αποτύχει ο διάλογος θα πρέπει να γίνει με θεσμικό και οργανωμένο τρόπο και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τρέχουσες ανάγκες της κοινωνίας.
Εκφράζεται η εκτίμηση ότι «η χώρα χρειάζεται την προώθηση ενός εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής και θα την ανασυγκροτεί σε προοδευτική κατεύθυνση μέσα από δημοκρατικές δομικές μεταρρυθμίσεις».
Προκειμένου να υπάρξει, όμως, συμφωνία σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα 12 προγραμματικά σημεία - τα οποία ισχύουν και στην αποκλειστική επιστολή που εστάλη στον κ. Τσίπρα - τα οποία είναι:
-
Αδιαπραγμάτευτη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η παραμονή στο ευρώ.
-
Νέα σχέση με τους εταίρους ώστε η χώρα να έχει αυτονομία στη λήψη αποφάσεων με βάση τους στόχους.
-
Αποτελεσματική αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.
-
Φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα και πρέπει να γίνει εντός κρίσης με στόχο ένα φορολογικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο.
-
Ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας με χαμηλότοκα δάνεια και αλλαγή της λογικής πρώτα να αυξήσουν τα κέρδη τους οι τράπεζες και μετά να δούμε την πραγματική οικονομία.
-
Ειδικό πρόγραμμα για τη μείωση της ανεργίας, μείωση η οποία αποτελεί άμεση προτεραιότητα και εθνικό στόχο.
-
Θεμελίωση ενός κράτους κοινωνικών υπηρεσιών που θα μειώνει τις ανισότητες.
-
Νέο καθεστώς εργασιακών σχέσεων.
-
Ισορροπία κράτους και αγοράς. Λειτουργία των αγορών με ισονομία έναντι μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.
-
Ριζική αλλαγή του παραγωγικού προτύπου και παραγωγική ανασυγκρότηση.
-
Πλήρη ανασχεδιασμό του κράτους στη βάση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων. Αποσύνδεση της διοικητικής μεταρρύθμισης από οριζόντιες απολύσεις.
-
Ισχυρή εξυγιαντική παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα. Καταπολέμηση της διαφθοράς, των κομματικών προνομίων, των πελατειακών σχέσεων και της αδιαφανούς διαχείρισης πόρων. Θεσμική ενίσχυση της δημοκρατίας Άμεσες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.
Η επιστολή προς τον κ. Τσίπρα
Στην αποκλειστική επιστολή προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν όσων αναφέρονται παραπάνω, ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι η χώρα έχει ανάγκη ένα προγραμματικό σχέδιο που στέκεται απέναντι τόσο στη λιτότητα όσο και στον λαϊκισμό.
Προστίθεται ακόμη ότι οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ απευθύνονται σε όλες τις δυνάμεις που αναζητούν λύσεις σε διάφορους κοινωνικούς χώρους με δημοκρατικό και προοδευτικό περιεχόμενο.
Επίσης σε πολιτικό επίπεδο «περιλαμβάνει όλους όσοι αναζητούν και διεκδικούν προοδευτικές λύσεις με σαφή και αδιαπραγμάτευτο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τη δημοκρατία ως μέσο και σκοπό. Μπορεί και πρέπει να περιλαμβάνει τις δυνάμεις από τη ριζοσπαστική αριστερά, τη δημοκρατική και μεταρρυθμιστική αριστερά, του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, της πολιτικής οικολογίας, του δημοκρατικού κέντρου και των νέων κοινωνικών κινημάτων».
newsroom naftemporiki.gr