Διαφορετικές προσεγγίσεις για το δημοψήφισμα

Δύο απόψεις εντός Ν.Δ.
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 10:12
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί αύριο από το Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής και αμέσως μετά αναμένεται τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα.

A- A A+

Μέχρι αύριο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί αύριο από το Α΄ θερινό τμήμα της Βουλής και αμέσως μετά αναμένεται τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα.

Το προεδρείο και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής θα τις εξετάσουν και θα αποφανθούν αν είναι ομοειδείς -οπότε οι υπογραφές θα συναθροιστούν ώστε να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 120- ή θα κρίνει ότι διαφέρουν με αποτέλεσμα να μη συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών.

Το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε χθες από την τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη ότι οι προτάσεις θα μπορούσαν να αρθροιστούν, κυρίως διότι δεν είχε προηγηθεί καμία επικοινωνία για το θέμα.

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό η άποψη που επικράτησε στο Μαξίμου είναι ότι με τα έως τώρα δεδομένα, διότι «πρέπει πρώτα να δούμε πόσες προτάσεις θα κατατεθούν και τι θα λένε», δεν φαίνεται το περιεχόμενό τους να είναι ομοειδές. Για παράδειγμα, λέει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, το ΚΚΕ θέτει θέμα αλλαγής του νομικού πλαισίου για την ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα από το 1990 και μετά.

Ωστόσο, εντός της Ν.Δ. υπάρχουν και τα στελέχη εκείνα που εισηγούνται την αποδοχή του αιτήματος της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο σύντομα ακόμη και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Το σκεπτικό αυτών των στελεχών είναι αφενός ότι συζήτηση δεν θα οδηγήσει σε δημοψήφισμα αφού απαιτούνται 180 ψήφοι αφετέρου η σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και ειδικά με τη Χρυσή Αυγή «θα στοιχίσει επικοινωνιακά στην Κουμουνδούρου». Στην αντίθετη περίπτωση, υποστηρίζουν, θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ «να θριαμβολογεί και μάλιστα επί μακρόν ότι μπορεί να συγκεντρώσει τον “μαγικό” αριθμό των 120 βουλευτών».

Με μια συζήτηση το Σαββατοκύριακο στη Βουλή «το θέμα θα κλείσει και μάλιστα υπέρ της κυβέρνησης, αφού η πρόταση θα απορριφθεί», καταλήγουν τα εν λόγω στελέχη. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή