Επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» στη Γάζα

Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 09:08
UPD:09:30
REUTERS/MOHAMMED SALEM

Από τις πολλαπλές επιθέσεις, τραυματίστηκαν 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά και δύο γυναίκες.

A- A A+

Δεκάδες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Από αυτές τις πολλαπλές επιθέσεις, τραυματίστηκαν 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά και δύο γυναίκες. Δυο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανακοινώθηκε από παλαιστινιακές ιατρικές πηγές.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε πως έχει ξεκινήσει μια αεροπορική επιχείρηση με την ονομασία «προστατευμένη παρυφή» (protected edge).

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τονίζει πως οι δεκάδες αεροπορικές επιδρομές, αποτελούν απάντηση στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Περίπου 50 στόχοι επλήγησαν μεταξύ των οποίων τέσσερις κατοικίες που ανήκαν σε ακτιβιστές, θέσεις εκτόξευσης ρουκετών, υποδομές», διευκρίνισε εκπρόσωπος του στρατού.

Έτοιμο το Ισραήλ και για χερσαίες επιχειρήσεις

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε, πως κοντά στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αναπτυχθεί ενισχύσεις» προκειμένου αν κριθεί απαραίτητο να ξεκινήσει χερσαία επίθεση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κινητοποιηθούν και άλλες δυνάμεις του στρατού.

«Οι αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήσαμε δεν συνιστούν παρά ένα στάδιο. Η επιχείρηση δεν έχει χρονικό όριο», τόνισε πηγή του ισραηλινού στρατού.

Η τηλεόραση έδειξε εικόνες δεκάδων αρμάτων μάχης τα οποία είναι ανεπτυγμένα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα και έτοιμα να επέμβουν σε περίπτωση που αποφασιστεί επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού θυλάκου.

Προληπτικά μέτρα στο Ισραήλ για προστασία από τις ρουκέτες

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά, πως η Χαμάς διαθέτει περίπου 100.000 ρουκέτες μερικές από τις οποίες μπορούν να πλήξουν το Τελ Αβίβ.

Τα σχολεία και οι κατασκηνώσεις διακοπών που βρίσκονται σε μια ακτίνα 40 χλμ. γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας έκλεισαν σήμερα και οι κάτοικοι κλήθηκαν να αποφεύγουν οποιαδήποτε συγκέντρωση, συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Ολοσχερής καταστροφή πέντε κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας

Αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας υπολόγισαν από την πλευρά τους σε πάνω από 70 τον αριθμό των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πέντε κατοικίες καταστράφηκαν κατά τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών: τρεις στο Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, και άλλες δύο στο βόρειο τμήμα της περιοχής αυτής.

Ο στρατιωτικός κλάδος της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, διατύπωσαν απειλές μετά τις επιδρομές αυτές.

Το Ισραήλ «πέρασε μια κόκκινη γραμμή επιτιθέμενο σε σπίτια. Αν δεν σταματήσει η πολιτική αυτή, θα απαντήσουμε διευρύνοντας τον κύκλο των στόχων μας ώστε να αιφνιδιάσουμε τον εχθρό», προειδοποίησαν σε ανακοίνωσή τους οι Ταξιαρχίες.

Ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί «σε παλαιστινιακή εθνική ενότητα στο πολιτικό μέτωπο και επί του πεδίου καθώς και σε εντατικό συντονισμό και συνεργασία ανάμεσα σ' όλα τα μέλη του λαού μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κρίσιμο στάδιο».

Η σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ εντάθηκε μετά το θάνατο οκτώ παλαιστίνιων μαχητών τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα. Ένας ένατος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή