Όλες οι εκδοχές μιας δίχως έλεος ιστορίας

Ο «Ιδομενέας» του Ρόλαντ Σίμελπφενιχ, στην Πειραιώς 260
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2014 10:20
A- A A+

Το ονειρικό ταξίδι του σύγχρονου Γερμανού συγγραφέα Ρόλαντ Σίμελπφενιχ στην ελληνική μυθολογία και τη συναρπαστική ιστορία του βασιλιά της Κρήτης, Ιδομενέα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, από τις 20 έως και τις 22 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί;

Ο «Ιδομενέας» (2008) είναι ένα κείμενο τομή στην εξέλιξη της σύγχρονης δραματουργίας και μία πρόκληση για κάθε σκηνοθέτη. Το έργο εμπνέεται από τον μύθο του Ιδομενέα, του βασιλιά της Κρήτης, ο οποίος, επιστρέφοντας από τον Τρωικό πόλεμο, πέφτει σε μια τρομερή θύελλα. Μπροστά στον φόβο του θανάτου, ορκίζεται στους θεούς να θυσιάσει το πρώτο ζωντανό πλάσμα που θα συναντήσει, αν καταφέρει και φτάσει στην ακτή της πατρίδας. Μόνο που ο πρώτος που συναντά είναι ο ίδιος του ο γιος.

Ο πολυβραβευμένος Γερμανός συγγραφέας παίζει με την ιστορία και τις διαφορετικές τροπές, που θα μπορούσε να έχει πάρει. Πλάθει μικρά επεισόδια με στέρεα  μετα - δραματική βάση, σκάβει, ανασυνθέτει τον μύθο, αρχίζει, σταματά και ξαναρχίζει, κατασκευάζοντας ένα επικό ποίημα, μία συμφωνία για ένα σύνολο ανθρώπων. Τι συνέβη πραγματικά, αλλά και τι θα μπορούσε να είχε συμβεί. Μοίρα, αγάπη, ο φόβος του θανάτου. Μία γλωσσική συμφωνία στο προσωπικό ύφος που καθιέρωσε τον συγγραφέα ως έναν από τους σημαντικότερους της εποχής μας.

Παζάρια με τον Θάνατο

Μια ομάδα από εννέα άντρες και γυναίκες, κάτω από το βλέμμα ενός πλήθους εκατό ανθρώπων, αφηγείται τις διαφορετικές εκδοχές που θα μπορούσαν να έχουν συμβεί, σχολιάζει, γλιστρά διστακτικά σε αυτά που ερευνά, εξετάζει και απορρίπτει. Σκέπτεται πάνω στα ζητήματα του έργου. Μιλά εξ ονόματος των ηρώων, περνά από τον έναν στον άλλον, από το γενικό στο ειδικό και αντίστροφα, κρατώντας την αίσθηση ενός Χορού αρχαίου δράματος. Οι ηθοποιοί σκέφτονται δημοσίως επάνω σε αυτή την δίχως έλεος ιστορία.

Σε διάφορους χορωδιακούς συνδυασμούς, φιλοσοφούν πάνω στον φόβο του θανάτου και τον θάνατο, την ενοχή, την αγάπη και τον αφανισμό των άλλων ως προϋπόθεση της προσωπικής επιβίωσης. Όλα τα μεγάλα ανθρώπινα ερωτήματα βρίσκονται μέσα στον «Ιδομενέα». «Καθένας θέλει να ζήσει. Καθένας μας κρέμεται απ’ αυτό. Τι είναι κανείς έτοιμος να θυσιάσει, ώστε να επιβιώσει; Μπορεί κανείς να κάνει παζάρια με τον Θάνατο; Και όταν το κάνει, πόσο υψηλό είναι το τίμημα;»             

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Έφη Ρευματά, σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου, σκηνικά: Εύα Μανιδάκη, κοστούμια: Ιωάννα Κουρμπέλα, μουσική: Λευτέρης Βενιάδης, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Ρευματά, βοηθός σκηνογράφου: Δάφνη Αηδόνη, εκτέλεση παραγωγής: Highway Productions - Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Λευτέρης Βενιάδης, Παντελής Δεντάκης, Κλήμης Εμπέογλου, Ακύλλας Καραζήσης, Σοφία Κόκκαλη, Ηρώ Μπέζου, Αμαλία Νίνου, Γιάννης Νταλιάνης, Αλεξάνδρα Παντελάκη. Συμμετέχει πλήθος 100 ατόμων.

Πληροφορίες
Πειραιώς 260 - Κτήριο Δ: Πειραιώς 260 - Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, φοιτητικό: 15 ευρώ, ανέργων - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ: Πανεπιστημίου 39 - εντός Στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr. Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη των παραστάσεων.

naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς