Σε ποιες περιοχές τα καταστήματα θα είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές

Δευτέρα, 07 Ιουλίου 2014 20:35
UPD:21:15
A- A A+

Δέκα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιοχές της χώρας στις οποίες τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του έτους, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για τα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τις περιοχές Πικερμίου και Ραφήνας, Χαλκιδικής, Ρόδου, Κω, Σύρου, Μυκόνου και Σαντορίνης.

Βάσει των όσων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις παραπάνω περιοχές θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων την άνοιξη του 2015, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, προς απελευθέρωση βαίνει και το ζήτημα των προσφορών και των εκπτώσεων. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2014 ο υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει εκδώσει υπουργική απόφαση με την οποία θα θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες.

Το υφιστάμενο καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη του 2015 να έχει θεσπιστεί νομοθεσία που θα απαλείφει τους εναπομείναντες περιορισμούς.

Θ. Μωραΐτης: Αυθαίρετη η απόφαση

Αυθαίρετη χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης ο εισηγητής ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης.

«Η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι απολύτως αυθαίρετη, αντίκειται στο νόμο που έχει ψηφίσει το ελληνικό κοινοβούλιο και δεν υπηρετεί σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας» δήλωσε ο κ. Μωραΐτης.

Όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση καταστρατηγεί ότι έχει νομοθετηθεί και εκθέτει την κυβέρνηση, ενώ καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης να μην προχωρήσει στην απόφαση αυτή και να εφαρμόσει τον νόμο ως έχει.

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι «πριν από ένα χρόνο, η Βουλή ψήφισε για λειτουργία καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο ενώ έδωσε το δικαίωμα στους αντιπεριφερειάρχες, μετά από διαβούλευση, να αποφασίζουν για τις επιπλέον. Παράλληλα, υπήρξε μια νομοθετική πρόβλεψη για πιλοτική λειτουργία 52 Κυριακών σε τρεις τουριστικές περιοχές. Οι προτάσεις από την διαβούλευση με τους φορείς κατέληξαν σε τρείς αμιγώς τουριστικές περιοχές (Μύκονος, Σαντορίνη, κέντρο της Ρόδου)».

Ο κ. Μωραΐτης επικαλείται ένα «Letter of Intend» που συνυπέγραψαν ο κ. Πρωθυπουργός, ο κ. Στουρνάρας και η κ. Λαγκάρντ και το οποίο ανέφερε επτά περιοχές αντί για τρεις και μάλιστα να αφορά ζώνες που δεν χαρακτηρίζονται από την κυρίως τουριστική τους κίνηση: Τελικά, το σχέδιο της υπουργικής απόφασης αφορά 9 περιοχές».

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο εισηγητής ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ ζητεί από το υπουργείο «να ασχοληθεί με τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας και να μην επιστρέψει στην εποχή των ιδεοληψιών και των εμμονών».

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα την αποχώρησή του από τα όργανα του Τομέα Εμπορίου της Ν.Δ.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή