Στη δημοσιότητα η επιστολή Σημίτη στον Μπέρτι Αχερν

Με ημερομηνία 26/6/2004
Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2004 18:03
A- A A+

«Συγχαρητήρια για την έγκριση του Συντάγματος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η Ιρλανδική Προεδρία εργάστηκε με προσοχή και αποτελεσματικότητα.

Σου γράφω γιατί πιστεύω, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει στην επόμενη σύνοδό του τη διαδικασία επικύρωσης.

Η επικύρωση στην περίπτωση αυτή του Συντάγματος, είτε γίνει με τη κοινοβουλευτική διαδικασία είτε με δημοψήφισμα, διαφέρει από τις πρόσφατες κυρώσεις, που αφορούσαν την είσοδο μιας χώρας στην Ένωση ή την ΟΝΕ. Τότε το θέμα αφορούσε κατά κύριο λόγο τη χώρα. Τώρα το θέμα -το νέο Σύνταγμα- αφορά εξίσου όλες τις χώρες και την Ένωση στο σύνολό της, της οποίας το μέλλον άλλωστε κρίνεται. Η Ένωση δεν μπορεί να είναι απλώς θεατής των διαδικασιών. Το Συμβούλιο χρειάζεται να προσδιορίσει τρόπους κινητοποίησης για να γίνει αποδεκτό το Σύνταγμα. Αλλιώς διατρέχουμε τον κίνδυνο ένα τόσο ζωτικό θέμα για όλους μας, το Σύνταγμα, να κριθεί από κάθε χώρα με βάση τα άσχετα με το Σύνταγμα εσωτερικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματά της. Η επικύρωση να εξαρτάται από κριτήρια, τα οποία μπορεί να είναι άσχετα, προς το κρινόμενο θέμα. Οι πρόσφατες Ευρωεκλογές, έδειξαν ότι θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε αν θέλουμε να επικυρωθεί το Σύνταγμα.

Μια σκέψη είναι η Γραμματεία του Συμβουλίου να αναλάβει την υποστήριξη του Συντάγματος. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει όμως την εικόνα μιας ενεργούς ανάμιξης του Συμβουλίου στα εσωτερικά των χωρών. Πιστεύω, ότι θα είναι πιο αποδοτικό να αναλάβει την κινητοποίηση για το Σύνταγμα μια επιτροπή προσωπικοτήτων (ομάδα, επιτροπή, task force) με στήριξη του Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου. Μια επιτροπή που θα είναι ολιγομελής για να εργάζεται αποτελεσματικά και θα απαρτίζεται από άτομα που θα έχουν γνώση και ικανότητα να οργανώσουν μια τέτοια προσπάθεια. Αυτή η Επιτροπή θα μπορεί σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να βοηθήσει στην καμπάνια για την αποδοχή του Συντάγματος που θα γίνει σε κάθε χώρα. Αυτή θα μπορεί να απευθυνθεί μετά σε πρώην Πρωθυπουργούς, Προέδρους της Επιτροπής, κλπ, για να πάρουν δημόσια θέση.

Μπορεί να υπάρχει και άλλος καλύτερος τρόπος για τη στήριξη του Συντάγματος. Θέλω όμως να τονίσω την ανάγκη η Ένωση με τα όργανά της να είναι παρούσα κατά τις διαδικασίες κύρωσης και ιδίως τα δημοψηφίσματα και να προβάλει το Σύνταγμα.

Εάν συμφωνείς με τα παραπάνω ίσως είναι σκόπιμο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πάρει μία κατ’ αρχήν απόφαση στο θέμα, ώστε η Προεδρία να την επεξεργαστεί μετά στις λεπτομέρειές της.

Είμαι στη διάθεσή σου για κάθε βοήθεια, εάν την χρειαστείς».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή