Η «μικρή» ΔΕΗ προκαλεί μεγάλες διεργασίες

Κυριακή, 06 Ιουλίου 2014 20:23
UPD:20:25
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, υπάρχει απόλυτη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης στην ολομέλεια για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ».

A- A A+

Ευρύτερες πολιτικές διεργασίες εξελίσσονται στο περιθώριο και με αφορμή την κόντρα για την πώληση της λεγόμενης «μικρής» ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση τεστάρει την πολιτική της σιδηράς πυγμής, με το Μαξίμου να στέλνει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα της αποφασιστικότητας να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Στο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις συναντούν ισχυρές αντιστάσεις από συνδικαλιστές, εργαζόμενους, τοπικούς φορείς, ακόμη και πολιτικά στελέχη που φοβούνται να μη χάσουν την εκλογική τους πελατεία και διοικήσεις φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, η αξιολόγηση των υπαλλήλων, η διαθεσιμότητα είναι μερικές μόνο από τις μεταρρυθμίσεις που συνάντησαν ισχυρές αντιστάσεις. Κι επειδή, όπως λένε χαρακτηριστικά, η άμμος στην κλεψύδρα τελειώνει, είναι αποφασισμένοι να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα  αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Στο θέμα, λέει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, υπάρχει απόλυτη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης στην ολομέλεια για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ».

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή παρέμβαση, με κείμενό τους που δόθηκε στη δημοσιότητα, των έξι στελεχών του ΠΑΣΟΚ,  (Έφη Χριστοφιλοπούλου,  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Παντελής Καψής, Αθηνά Δρέττα, Κώστας Σπηλιόπουλος, Θανάσης Χειμωνάς) τα οποία επισημαίνουν την απειλή «μιας επιστροφής στις παλιές και καταδικασμένες πρακτικές της παροχολογίας» και υπεραμύνονται μιας «σταθερής μεταρρυθμιστικής πορεία της χώρας». Αλλά και το μήνυμα της Χαριλάου Τρικούπη ότι η απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ «ήταν δύσκολη αλλά αναγκαία».

Η  εβδομάδα που έρχεται είναι εβδομάδα διεργασιών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο και το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή με αντικείμενο τη συζήτηση για το μέλλον του κόμματος και φυσικά το συνέδριο του φθινοπώρου.

ΝΕΡΙΤ

Την ίδια ώρα το Μαξίμου δέχεται εισηγήσεις για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, για «κόντρα» με την τρόικα, ακόμη και για προσφυγή στην εθνική κάλπη το Φθινόπωρο.

Ωστόσο η θέση του Πρωθυπουργού, λέει κυβερνητικό στέλεχος, παραμένει η «εξάντληση της τετραετίας, η επίσπευση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αλλά και η προώθηση μέτρων ανακούφισης των συμπολιτών μας ακόμη και απέναντι στην τρόικα».

Ήδη μελετάται η δυνατότητα εξόφλησης των χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία  σε 48 έως 100 δόσεις για να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, ενώ χθες ο υπουργό Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με συνέντευξή του στη real, δήλωσε  ότι μελετάται εκ νέου μείωση των εισφορών κατά 1%.  

Στον ΣΥΡΙΖΑ  βλέπουν για πρώτη φορά τας τελευταία χρόνια ορατό το ενδεχόμενο συγκρότησης ενός μετώπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα της ΔΕΗ που μπορεί όμως να λειτουργήσει ως πρόκριμα και για τις διαδικασίες εκλογής ΠτΔ. Γι αυτό μάλιστα αναδιπλώθηκαν απέναντι στον Περισσό στέλνοντας το μήνυμα ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα και για την πρόταση του ΚΚΕ για τη ΔΕΗ. 
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή