Κατ' οίκον περιορισμός και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα επιβλήθηκε στον ΓΓ της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και στον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Λαγός για τις συγκεκριμένες κατηγορίες που απολογήθηκαν σήμερα, ενώ ελεύθερος χωρίς όρους κρίθηκε ο τρίτος βουλευτής Χρήστος Παππάς.
Και οι τρεις πάντως επιστρέφουν στη φυλακή, καθώς κρατούνται για τη βασική κατηγορία που αφορά τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ένταξης σε αυτή.
Οι όροι που επιβλήθηκαν σε Μιχαλολιάκο και Λαγό, θα τεθούν σε ισχύ στην περίπτωση αποφυλάκισής τους.
Η απόφαση των ανακριτριών έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και συνθήματα όπως «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» από τους περίπου 100 συγκεντρωμένους οπαδούς του κόμματος, που ανέμεναν τη αποχώρηση της κλούβας για την επιστροφή των τριών στον Κορυδαλλό.
Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και οι δύο βουλευτές είχαν κληθεί για συμπληρωματική απολογία για το κακούργημα της παράνομης κατοχής όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης.
Εν τω μεταξύ, στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, νοσηλεύεται ο φωτορεπόρτερ του Newsbeast που το πρωί δέχτηκε άγρια επίθεση από τους οπαδούς της Χρυσής Αυγής. Κατά τη διάρκεια των επεισοδείων, τραυματίστηκε και μια φωτογράφος του ΑΜΠΕ.
Να λάβει μέτρα για την προστασία των ανθρώπων του Τύπου, κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).
Καταγγελία της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας
Από την πλευρά του το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ), με ανακοίνωσή του καταδικάζει την επίθεση που δέχθηκαν δύο μέλη του από οπαδούς της Χρυσής Αυγής και παράλληλα κάνει λόγο για «απουσία» της Αστυνομίας, η οποία όπως αναφέρει προτίμησε να είναι «θεατής» σε αυτά τα επεισόδια.
Ταυτόχρονα η ΕΦΕ ζητά να έχει σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια, ενώ καταλήγει τονίζοντας ότι κανείς δεν πρόκειται να αποτρέψουν τους φωτορεπόρτερ από την άσκηση των καθηκόντων τους.
Μιλώντας στο naftemporiki.gr ο πρόεδρος της ΕΦΕ κ. Μάριος Λώλος υποστήριξε ότι «η καταγγελία που κάνουμε έχει δύο αποδέκτες. Αποδέκτης πρώτος. Είναι δολοφονικό κτύπημα συνάδελφος να είναι κάτω και να δέχεται κλωτσιά στο κεφάλι. Καταγγελία δεύτερη. Η παρουσία της Αστυνομίας ήταν ουσιαστικά η απουσία της. Όταν συνάδελφοι δέρνονται η Αστυνομία πρέπει να δρα. Είτε είναι συνάδελφοι, είτε πολίτες η Αστυνομία πρέπει να δρα. Καμία δράση από την Αστυνομία και ζητάμε άμεσα συνάντηση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έτσι ώστε να δράσει ώστε να διασφαλίσει την ελεύθερη ενημέρωση των media.
» Ήταν απρόκλητη επίθεση. Οι συνάδελφοι φωτογραφίζουν με κανόνες δεοντολογίας. Υπάρχουν κανόνες που φωτογραφίζουμε. Δεν δημιουργούν αυτοί το περιστατικό. Οι συνάδελφοι φωτογράφιζαν πλάτες. Εάν δείτε τα βίντεο ήτανε πλάτες αυτοί που έπαιζαν ξύλο (…). Το ξύλο που έφαγαν έγινε μετά το περιστατικό. Μετά τις πέτρες. Και εκεί είναι η δικιά μας καταγγελία στην Αστυνομία. Ήταν μπροστά στο περιστατικό και δεν έκαναν τίποτα. Δεν υπήρχαν επεισόδια. Είχαν τελειώσει τα επεισόδια και οι συνάδελφοι δαρθήκανε μπροστά στα μάτια αστυνομικών».
Καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ την επίθεση στους φωτορεπόρτερ
Την απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης οπαδών της Χρυσής Αυγής εναντίον φωτορεπόρτερ, έξω από το Εφετείο, εκφράζει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του.
Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής κατά των δύο φωτορεπόρτερ. Η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής για άλλη μια φορά έδειξε στην ελληνική κοινωνία το πρόσωπο τους τέρατος που πλέον δεν κρύβει».
ΑΜΠΕ: Στη δικογραφία αλληλογραφία του Χρ. Παππά με παρασημοφορημένο από τον Χίτλερ πολιτικό
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, στη δικογραφία που έχουν οι ανακρίτριες της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής περιλαμβάνονται επιστολές που είχε ανταλλάξει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, με τον παρασημοφορημένο από τον Χίτλερ, Βέλγο δημοσιογράφο και πολιτικό Λεόν Ντεγκρέλ (Leon Degrelle), που εντάχθηκε στα Waffen SS και συμμετείχε στην «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Χρήστος Παππάς είχε αποστείλει το 1989 επιστολή στον καταδικασμένο ερήμην μετά τον πόλεμο, από τη βελγική Δικαιοσύνη σε θάνατο για εσχάτη προδοσία Ντεγκρέλ, που είχε διαφύγει στην Ισπανία. Στην επιστολή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο βουλευτής αποκαλεί «ήρωα στρατηγέ» τον Ντεγκρέλ και τον διαβεβαιώνει για την ακλόνητη πίστη του ίδιου, του Νίκου Μιχαλολιάκου και των μελών της Χρυσής Αυγής, στην «αιώνια μορφή» του Φύρερ και στα «ιδεώδη που πηγάζουν από τον αγώνα σας για μια καινούργια Ευρώπη».
Στη δικογραφία, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, περιλαμβάνεται και απάντηση του Ντρεγκέλ το 1989, καθώς και φωτογραφία του κατηγορούμενου βουλευτή με τον «στρατηγό» το 1992, έναν χρόνο πριν ο εκλεκτός του Χίτλερ αποβιώσει στη Μάλαγα της Ισπανίας.
O Ντεγκρέλ, που συνεργάστηκε με το καθεστώς του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο στην Ισπανία και παρέμεινε μέχρι τέλους αρνητής του Ολοκαυτώματος, δηλώνοντας «μετανιώνω που δεν νικήσαμε», στην απάντησή του στον Χρήστο Παππά, στις 28 Σεπτεμβίου 1989, φαίνεται να εκφράζει τον θαυμασμό του για την Ελλάδα. Αναφέρει μάλιστα ότι «ο Χίτλερ αισθανόταν Έλληνας» και φαίνεται να προσπαθεί να τακτοποιήσει τη διαδικασία για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομοϊδεάτη του στην Μαδρίτη. Μάλιστα, αντί προσδιορισμού πόλης στην αρχή της επιστολής του γράφει «στην εξορία».
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η επίμαχη συνάντηση τελικώς έγινε τον Ιανουάριο του 1992 και οι δύο άντρες φωτογραφήθηκαν, ενώ στη φωτογραφία, που έχουν οι ανακρίτριες στα χέρια τους, στην οποία ο κατηγορούμενος βουλευτής εμφανίζεται με κοστούμι και κόμη και μουστάκι, που παραπέμπουν στον Χίτλερ, υπάρχει ιδιόχειρη σημείωση- αφιέρωση του Ντεγκρέλ προς τον Παππά.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ