Εν αναμονή της σημερινής απόφασης της δικαιοσύνης στην οποία προσέφυγε η διοίκηση της ΔΕΗ προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων της επιχείρησης, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επιστράτευση των απεργών, σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με την απόφαση, προκειμένου να κλείσει μια «ανοιχτή πληγή» για την ίδια πριν λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ο Πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες είχε διαδοχικές συσκέψεις στο Μαξίμου με συνεργάτες του με στόχο τη χάραξη της στρατηγικής απέναντι στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ και την Αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο το Μαξίμου έγινε αποδέκτης γκρίνιας από πολλούς εντός της Κυβέρνησης για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, ενώ δηλώσεις όπως αυτή του βουλευτή Μ. Ταμήλου «μόνο κακό κάνουν στην Κυβέρνηση», λένε στελέχη του κόμματος.
Στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι με τις βελτιώσεις που κατέθεσε χθες στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μανιάτης θα καμφθούν και οι όποιες αντιδράσεις εντός των Κ.Ο των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης και ειδικά των τοπικών κοινωνιών στη Δυτική Μακεδονία, όπου η αντίδραση είναι υπερκομματική.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης η ειδική επιτροπή της Βουλής θα ολοκληρώσει το έργο της τη Δευτέρα και το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση την Τετάρτη στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, με τη συμφωνία με την τρόικα για το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών και την υιοθέτηση του «Κώδικα Δεοντολογίας των Μελών τη Κυβέρνησης» που υπογράφεται από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εκπληρώνει τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα.
Ανοίγει έτσι, όπως εκτιμά κυβερνητικό στέλεχος, ο δρόμος για την εκταμίευση της υπο-δόσης του 1 δισ. ευρώ με τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να δίνει το «παρών» στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, την τρόικα να έρχεται την επομένη στην Αθήνα και αν όλα πάνε καλά το ΥΠΟΙΚ να προχωρά στο επόμενο βήμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η έκδοση τριετούς ομολόγου την επόμενη εβδομάδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ