Ουκρανία: Προς κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον ενεργειακό τομέα

Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2014 19:51
UPD:19:54
REUTERS/POOL

Ο κ. Γιατσενιούκ είπε στους υπουργούς ότι νομοσχέδιο «για μια πιθανή κήρυξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην αγορά ενέργειας» θα κατατεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, μαζί με άλλα σχέδια νόμου (φωτ. αρχείου).

A- A A+

H κυβέρνηση της Ουκρανίας θα ζητήσει κοινοβουλευτική έγκριση την Πέμπτη προκειμένου να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ενέργειας, η οποία θα μπορούσε να της δώσει τη δυνατότητα να επιβάλει στις εταιρείες φυσικού αερίου, περιλαμβανομένων των ιδιωτικών, σε ποιόν θα πρέπει να προμηθεύουν φυσικό αέριο και για πόσο χρονικό διάστημα.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ σημαίνει ότι θέλει να διατηρήσει το στενό κεντρικό έλεγχο των εγχώριων ενεργειακών αποθεμάτων, καθώς η ρωσική απόφαση να διακοπεί η προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία τίθεται σε ισχύ.

Ο κ. Γιατσενιούκ είπε στους υπουργούς ότι νομοσχέδιο «για μια πιθανή κήρυξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην αγορά ενέργειας» θα κατατεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, μαζί με άλλα σχέδια νόμου.

«Ελπίζω ότι ο συνασπισμός στο κοινοβούλιο θα στηρίξει τα νομοσχέδια που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη», υπογράμμισε ο ίδιος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στην περίπτωση που κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης «οι επιχειρήσεις, τα ιδρύματα και οι οργανισμοί» στον ενεργειακό τομέα θα πρέπει να τηρούν τις κυβερνητικές οδηγίες για τον εφοδιασμό ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις που προβλέπονται σε υπάρχοντα συμβόλαια.

Επιπλέον θα δίνει στην κυβέρνηση την ισχύ να υπαγορεύει στις εταιρείες φυσικού αερίου σε ποιόν θα πωλούν φυσικό αέριο και σε ποια τιμή.

EURONEWS

Το πεδίο εφαρμογής του νομοθετήματος είναι τόσο οι επιχειρήσεις φυσικού αερίου του ιδιωτικού τομέα, όσο και η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου και πετρελαίου, Ναφτογκάζ, η οποία κατατάσσεται στην πρώτη θέση στις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ουκρανίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή