Συγκεκριμένες κινήσεις προκειμένου να ξεπεράσει «αναίμακτα» τις αντιδράσεις για την κατάτμηση και ιδιωτικοποίηση του 30% της ΔΕΗ σχεδιάζει το Μαξίμου.
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επιστράτευση των απεργών της επιχείρησης σε περίπτωση που κάνουν πράξη της απειλές τους και κατεβάσουν τους διακόπτες.
Το στίγμα των προθέσεών της κυβέρνησης έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από το Στρασβούργο, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει σε «λαϊκιστές» να αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο στη χώρα και τους πολίτες της.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η προσφυγή της διοίκησης της εταιρείας στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη η απεργία που έχουν εξαγγείλει από σήμερα τα μεσάνυχτα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.
Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ξεκινά στην ειδική επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου και αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας δηλώνει ότι οι οποίες «βελτιώσεις» μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής διεξάγεται σε τρεις συνεδριάσεις και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Το Μαξίμου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ολομέλεια της Βουλής να κληθεί να εγκρίνει το νομοσχέδιο ακόμη και περί τα τέλη της επόμενης εβδομάδας και όχι στο β΄ θερινό τμήμα της Βουλής όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Κι αυτό θα γίνει, επειδή η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να σέρνεται επί μακρών το θέμα, και ειδικά μετά την σημερινή δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι θα έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να μαζευτούν 120 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την πώληση της ΔΕΗ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ