Ιαπωνία: Πιθανή η χαλάρωση των κυρώσεων στη Β. Κορέα

Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2014 12:41
UPD:14:04
REUTERS/KIM KYUNG-HOON

Την Τρίτη Ιάπωνες διπλωμάτες συναντήθηκαν με Βορειοκορεάτες διπλωμάτες για να αξιολογήσουν τα σχέδια της Πιονγιάνγκ.

A- A A+

Η Ιαπωνία θα αποφασίσει την Πέμπτη αν θα χαλαρώσει τις κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας, αφού η Πιονγιάνγκ αποφάσισε να ξανανοίξει το φάκελο των απαχθέντων πριν από δεκαετίες Ιαπώνων.

Τον Μάιο η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να επανεξετάσει την  υπόθεση των Ιαπώνων πολιτών που είχε απαγάγει τη δεκαετία του 1970 και του 1980.

Σε αντάλλαγμα η Ιαπωνία δέχτηκε, όταν αρχίσει η έρευνα, να άρει ταξιδιωτικούς περιορισμούς, περιορισμούς στην ποσότητα των χρημάτων που μπορούν να  σταλούν ή να εισαχθούν στο φτωχό βορρά χωρίς να ενημερωθούν οι Ιαπωνικές αρχές και να επιτρέψει άφιξη πλοίων της Β. Κορέας για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

ARIRANG NEWS

Η Ιαπωνία έχει δηλώσει ότι η τελική απόφαση για τη χαλάρωση των κυρώσεων θα ληφθεί, αφού διαπιστώσει ότι η έρευνα θα είναι αποτελεσματική.

Την Τρίτη Ιάπωνες διπλωμάτες συναντήθηκαν με Βορειοκορεάτες διπλωμάτες για να αξιολογήσουν τα σχέδια της Πιονγιάνγκ.

Την Πέμπτη θα συνέλθει το υπουργικό συμβούλιο και αφού εξετάσει τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα αποφασίσει για τις κυρώσεις.

ARIRANG NEWS

Οι κυρώσεις που μπορεί να αρθούν, ωστόσο, είναι διαφορετικές από αυτές που έχει επιβάλει η Ιαπωνία και άλλα μέλη των Ηνωμένων Εθνών ως κυρώσεις που επέβαλε ο διεθνής οργανισμός μετά την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας το 2006.

Το 2008 η Β. Κορέα είχε ξαναδεχτεί να ερευνήσει εκ νέουτην υπόθεση των απαχθέντων, αλλά τελικά δεν προέβη σε καμία ενέργεια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή