Eγκλημα και τιμωρία ή παρωδία δίκης;

Τον κίνδυνο μετατροπής της δίκης του Σαντάμ σε φάρσα επισημαίνει ο Τύπος
Κυριακή, 04 Ιουλίου 2004 07:30

A- A A+

«Η δίκη του Σαντάμ μπορεί να είναι ένα βήμα προς ένα κράτος δικαίου ή μία επιστροφή σε μία λογική εκδίκησης», προειδοποιούν οι «Νew York Times», ενώ η παρισινή «Liberation» επισημαίνει ότι αυτή η δίκη θα γίνει θέατρο, εάν δεν αλλάξει η σύνθεση του δικαστηρίου, καθώς οι δικαστές έχουν διορισθεί από μία μη εκλεγμένη εξουσία, διορισμένη με τη σειρά της από τις δυνάμεις κατοχής.

«Είναι ουσιώδες, κυρίως για τον αραβικό κόσμο, να εξασφαλισθεί η αξιοπιστία του δικαστηρίου», παρατηρεί και η βιενέζικη «Die Presse», ενώ η ρωσική Ιζβέστια επισημαίνει ότι το ιρακινό δικαστήριο χρηματοδοτείται και κατευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα από το FBI και την CIA.

«Σε αντίθεση με τα δικαστήρια της Νυρεμβέργης και της Χάγης, τα δικαστήρια για τη Ρουάντα και τη Σιέρα Λεόνε, αυτό εδώ δεν είναι διεθνές και ανεξάρτητο», τονίζει.

Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λουίζ Αρμπούρ επέστησε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στη σημασία του να έχει ο Σαντάμ Χουσέιν μία δίκαιη δίκη.

Στην Τεχεράνη ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Αλί Ακμπαρ Χασεμί Ραφσανζανί υποστήριξε ότι η δίκη του Σαντάμ Χουσέιν πρέπει να είναι δημόσια.

«Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον Σαντάμ να εκφρασθεί», τόνισε και κατήγγειλε το γεγονός ότι «οι Αμερικανοί επέβαλαν λογοκρισία και μετέδωσαν μόνο αυτό που ήθελαν εκείνοι από τις πρώτες δηλώσεις του Σαντάμ κατά την προσαγωγή του ενώπιον των δικαστών».

«Μπορείτε να φανταστείτε τι θα είχε συμβεί πριν δύο χρόνια εάν είχε εκείνος συλλάβει κάποιον; Πιστεύετε ότι σε αυτό το άτομο θα είχε αναγνωριστεί το τεκμήριο της αθωότητας; Θα ήταν τώρα στον τάφο», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ.

* Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει επιλεγεί και εγκριθεί από τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές.

Πηγές: ΑΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή