Παραμένει ο Γιοχάνες Χαν εκπρόσωπος της Αυστρίας στην Κομισιόν

Τετάρτη, 02 Ιουλίου 2014 00:53
UPD:00:55
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Το θετικό έργο του Γιοχάνες Χαν ως Αυστριακού Επιτρόπου στις Βρυξέλλες επαίνεσε το υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Τα δύο κόμματα της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στην Αυστρία, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό, συμφώνησαν την Τρίτη να προτείνουν εκ νέου ως τον εκπρόσωπο της χώρας στη μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον έως τώρα Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, ο οποίος προέρχεται από το Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα.

Η επίσημη απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην επόμενη εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την ερχόμενη Τρίτη, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την αυστριακή Βουλή.

Το θετικό έργο του Γιοχάνες Χαν ως Αυστριακού Επιτρόπου στις Βρυξέλλες επαίνεσε μετά το υπουργικό συμβούλιο στη Βιέννη, ο καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, ο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος από καιρό είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Αυστριακός καγκελάριος ήταν ο πρώτος ηγέτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση που, παρότι Σοσιαλδημοκράτης, υποστήριξε ήδη από την επομένη των πρόσφατων Ευρωεκλογών του Μαΐου την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του υποψήφιου δηλαδή του κόμματος που αναδείχθηκε πρώτο σε δύναμη σε αυτές.

Με τη συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων στην εκ νέου υποψηφιότητα του Χαν, απορρίπτεται ουσιαστικά η πρόταση που είχε γίνει από την πλευρά του Κόμματος των Πρασίνων της αντιπολίτευσης, για την πραγματοποίηση στην αυστριακή Βουλή μιας δημόσιας ακρόασης υποψηφίων για τη θέση του Αυστριακού Επιτρόπου.

Κριτική στη συμφωνία για παραμονή του Γιοχάνες Χαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άσκησε το μεγαλύτερο κόμμα της αυστριακής αντιπολίτευσης το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, τονίζοντας πως με αυτή τη συμφωνία αποδεικνύεται εκ νέου ότι η αυστριακή Ευρωπαϊκή πολιτική χαρακτηρίζεται από στασιμότητα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή