ΟΗΕ: Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση για τα παιδιά στο Ιράκ

Τρίτη, 01 Ιουλίου 2014 23:24
UPD:23:27
REUTERS/STRINGER/IRAQ
A- A A+

Ως μια κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη και επισφαλή για τα παιδιά χαρακτήρισε την επέλαση στο Ιράκ των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ) η Λέιλα Ζερούγκι, ειδική επιτετραμμένη του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά στις ένοπλες συγκρούσεις.

Η Ζερούγκι υπογράμμισε πως έχει λάβει «ανησυχητικές πληροφορίες» για τη στρατολόγηση παιδιών-στρατιωτών και για άλλες ακρότητες στη σύγκρουση αυτή και υπενθύμισε ότι το ΙΚΙΛ περιλαμβάνεται από το 2011 στη «μαύρη λίστα» που έχει συντάξει ο ΟΗΕ κυρίως λόγω των επιθέσεων που εξαπολύει εναντίον σχολείων.

Η Ζερούγκι παρουσίασε στον Τύπο την ετήσια έκθεση για τη δράση της ιδίας και των υπηρεσιών της το 2013.

Η έκθεση καταγράφει βιαιοπραγίες που διαπράχθηκαν σε βάρος παιδιών σε 23 συρράξεις διεθνώς και κατηγορεί επτά εθνικούς στρατούς και 50 ένοπλες οργανώσεις ότι χρησιμοποιούν παιδιά-στρατιώτες, ιδίως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Νότιο Σουδάν και στη Συρία.

Μεταξύ των πρόσφατων εξελίξεων που καταγράφει περιλαμβάνεται η ένταξη στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που προχώρησε στην απαγωγή εκατοντάδων κοριτσιών στη βόρεια Νιγηρία.

EURONEWS

Αντίθετα το Τσαντ διαγράφηκε από τον κατάλογο, καθώς έλαβε μια σειρά μέτρων από το 2011 προκειμένου να εμποδίσει τη στρατολόγηση παιδιών-στρατιωτών στις τάξεις του στρατού του. Η Υεμένη δεσμεύτηκε να κάνει το ίδιο τον περασμένο μήνα.

Στο Νότιο Σουδάν, κατήγγειλε η Ζερούγκι, η σύγκρουση που ξέσπασε το Δεκέμβριο του 2013 μεταξύ των υποστηρικτών του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Μάκαρ «εξάλειψε το μεγαλύτερο μέρος της προόδου που επιτεύχθηκε στην προστασία των παιδιών από την ανεξαρτησία της χώρας» πριν από 3 χρόνια.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η στρατολόγηση παιδιών-στρατιωτών «είναι συστηματική και τα δικαιώματα των παιδιών έχουν παραβιαστεί από όλες τις πλευρές της σύγκρουσης υπό καθεστώς ατιμωρησίας» το 2013, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Επισημαίνεται επίσης μία αύξηση των επιθέσεων εναντίον σχολικών εγκαταστάσεων και νοσοκομείων, ειδικά στη Συρία, στο Ιράκ, στη Νιγηρία, στο Αφγανιστάν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή