Ευρωπαϊκή συνεύρεση στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Από τις 4 έως τις 28 Ιουλίου, στην Κύπρο
Πέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 08:15
Aljosa*Rebolj

«Μήδεια» του Ευριπίδη, μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Κροατίας στο Ζάγκρεμπ με το Pandur Theaters από τη Σλοβενία και το Dubrovnik Summer Festival στην Κροατία.

A- A A+

Διαμορφωμένο στο πλαίσιο της νέας δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας της Κύπρου, αλλά δυνατό και ποικιλόμορφο, το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος μένει πιστό στο ραντεβού του για 18η συνεχή χρονιά, προσφέροντας στιγμές συγκίνησης και ευθυμίας, από τις 4 έως τις 28 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Με επιμονή στον στόχο του για παρουσίαση παραστάσεων που προβάλλουν την ιδιαιτερότητα του αρχαίου δράματος και προωθούν το ποιοτικό θέατρο, ανοίγοντας, παράλληλα, εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλες χώρες, το Φεστιβάλ θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει παραστάσεις από την Κροατία/Σλοβενία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, στη Λευκωσία.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού και όλες οι παραστάσεις εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Πάφος 2017, ενώ πραγματοποιούνται με μειωμένη τιμή εισόδου, λόγω των νέων οικονομικών συνθηκών, και θα συνοδεύονται από ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Αναλυτικό πρόγραμμα Φεστιβάλ

«Μήδεια» του Ευριπίδη

Ανοίγοντας το Φεστιβάλ, η παράσταση «Μήδεια» του Ευριπίδη, μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Κροατίας στο Ζάγκρεμπ με το Pandur Theaters από τη Σλοβενία και το Dubrovnik Summer Festival στην Κροατία, σε σκηνοθεσία του παγκοσμίου φήμης Tomaž Pandur, η οποία έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές για τη σκηνοθεσία και για τη ερμηνεία της Άλμα Πρίτσα, θα παρουσιαστεί στις 4 Ιουλίου, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, και στις 6 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ της Λευκωσίας.

«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή.

«Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή

Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, με τη συνεργασία του Τεχνοδρομίου (Κύπρος) και του Θεάτρου Πέρα (Ελλάδα), θα παρουσιάσει την τραγωδία του Σοφοκλή, σε μετάφραση του βραβευμένου Ελλαδίτη ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού της διευθυντή, Μηνά Τίγκιλη, στις 8 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, στις 11 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ της Λευκωσίας και στις 12 Ιουλίου, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου. Παίζουν οι Ευτύχιος Πουλλαΐδης, Κώστας Καζάκας, Κωνσταντίνος Γαβριήλ και Αλέξανδρος Παρίσης.

«Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη

Η Highway Productions και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Λυκόφως, σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, θα παρουσιάσουν τη δημοφιλέστερη αριστοφανική κωμωδία, σε μετάφραση και απόδοση του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις, στις 13 και 14 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου. Παίζουν οι Μαρία Καβογιάννη, Αντώνης Λουδάρος, Καίτη Κωνσταντίνου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Νάντια Κοντογεώργη και άλλοι.

Επίσης, το Φεστιβάλ, σε παράλληλη εκδήλωση για το «Έτος Κώστα Μόντη», τιμά τον Κύπριο ποιητή, με τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, που παρουσιάζεται στην εμπνευσμένη και ευρηματική του διασκευή, από το Θεατρικό Εργαστήριο Πανεπιστημίου Κύπρου, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Πιερή, στις 7 και 8 Ιουλίου, στο Αρχοντικό της Οδού Αξιοθέας στη Λευκωσία, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

«Ορέστεια - Χοηφόροι, Ευμενίδες» του Αισχύλου.

«Ορέστεια: Χοηφόροι, Ευμενίδες» του Αισχύλου

Το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος (La Fondazione Instituto Nazionale Del Dramma Antico - INDA), με έδρα τις Συρακούσες της Σικελίας, ένας θεσμός που υπηρετεί την αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία εδώ και εκατό χρόνια, θα παρουσιάσει τις τραγωδίες «Χοηφόροι» και «Ευμενίδες» της αισχύλειας τριλογίας «Ορέστεια», σε σκηνοθεσία του Ντανιέλ Σάλβο, στις 18 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ Λευκωσίας και στις 19 Ιουλίου, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου.

«Οιδίποδας».

«Οιδίποδας»

Ο φημισμένος Μεξικανός σκηνοθέτης και χορογράφος Χοζέ Μπεσπροσβάνυ, θα παρουσιάσει τη χοροθεατρική παράσταση «Οιδίποδας», σε παραγωγή Compagnie José Besprosvany / IDEA asbl και συμπαραγωγή του Theatre Royal du Parc στις Βρυξέλλες και του Theatre d’Ivry Antoine Vitez στο Παρίσι, στις 21 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ Λευκωσίας και στις 22 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.

«Άλκηστις» του Ευριπίδη

Το Φεστιβάλ θα κλείσει με την τραγωδία - σύμβολο της αυταπάρνησης και της συζυγικής αφοσίωσης, σε παραγωγή του Αμφίκτιου Θεάτρου και σκηνοθεσία του Νίκου Χαραλάμπους, που θα παρουσιαστεί στις 25 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ Λευκωσίας, στις 27 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στις 28 Ιουλίου, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου. Παίζουν οι Μαρία Μιχαήλ, Χάρης Κκολός, Σίμος Τσιάκκας, Άννα Γιαγκιώζη, Μάρκος Τζούλιο Δρουσσιώτης, Ιουλία Τσόλκα και Νεόφυτος Νεοφύτου.

Πληροφορίες
Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 10 ευρώ, φοιτητές - στρατιώτες - συνταξιούχοι: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: περίπτερα SOEASY, ηλεκτρονικά: soldoutticketbox.com. Πληροφορίες στο τηλ.: 7000 2414.

naftemporiki.gr

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς