Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Κιέβου να μην παρατείνει την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται με φιλορώσους αποσχιστές, δεν θα μπορούσε να έχει ληφθεί «χωρίς επιρροή από το εξωτερικό» και εξέφρασε την βαθιά της λύπη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Φωτογραφίζοντας, όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, τις ΗΠΑ, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «υπάρχει η αίσθηση ότι η αλλαγή στη στάση του Κιέβου δεν θα μπορούσε να έχει συντελεστεί χωρίς επιρροή από το εξωτερικό, παρά τη θέση των μεγάλων χωρών μελών της Ε.Ε.».
Συγκρούσεις ξέσπασαν την Τρίτη στην ανατολική Ουκρανία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για τερματισμό της εκεχειρίας, η οποία τηρήθηκε μερικώς.
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν όταν ένα λεωφορείο επλήγη από πυρά στην πόλη Κραματόρσκ, σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση του Ντονέτσκ.
Ένας εκ των αρχηγών των φιλορώσων στο Ντονέτσκ, ο Μιροσλάβ Ρουντένκο, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Interfax ότι συγκρούσεις ξέσπασαν στα χωριά Κραματόρσκ και Καρλίβκα, καθώς και στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ.
Ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου στο Κίεβο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις κατά των αποσχιστών το πρωί, μετέδωσε το ουκρανικό Interfax.
Ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τα ξημερώματα ότι η δεκαήμερη εκεχειρία έληξε και ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα «θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις και θα απελευθερώσουν την χώρα μας».
Ο ίδιος κατηγόρησε τους αποσχιστές ότι δεν τήρησαν την εκεχειρία και υπονόμευσαν το ειρηνευτικό του σχέδιο με «εγκληματικές πράξεις».
Στη συνέχεια ο κ. Ποροσένκο ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για την απόφασή του.
Όπως τους είπε, το Κίεβο είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μόνο εάν εφαρμοστούν βασικοί όροι του ειρηνευτικού του σχεδίου, περιλαμβανομένων της διμερούς εκεχειρίας και των αξιόπιστων ελέγχων στην μεθόριο Ουκρανίας-Ρωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο του.
Ωστόσο, ανώτερη προεδρική σύμβουλος δήλωσε ότι ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους φιλορώσους εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.
«Δεν αποκλείω ότι θα πραγματοποιηθεί μία συνάντηση της ομάδας επαφής, όχι στην ανατολική Ουκρανία, αλλά στο Μινσκ της Λευκορωσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Κίεβο η Ιρίνα Ερασένκο.