Τη βελτίωση των δεικτών ώστε «το ισοζύγιο εισερχομένων-εξερχομένων παράνομων μεταναστών να διαμορφωθεί από το 1 προς 2 σε 1 προς 3» έθεσε ως κύριο στόχο της πολιτικής του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τη μετανάστευση και το άσυλο ο Βασίλης Κικίλιας.
Κατά την ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη για «Μια Ολοκληρωμένη και Κοινή Μεταναστευτική πολιτική στην Ευρώπη», που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Ελλάδας ο κ. Κικίλιας άσκησε κριτική στα κράτη-μέλη, σημειώνοντας, ότι είναι «μέτρια η συμβολή τους στην αλληλεγγύη έναντι κρατών-μελών που υφίστανται μεταναστευτική πίεση».
Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε ότι όσο τα κράτη-μέλη έχουν μεμονωμένα την ευθύνη για την απόδοση του καθεστώτος ασύλου και δεδομένου, ότι τα πρώτα κράτη εισόδου επιβαρύνονται με την εξέταση των αιτήσεων ασύλου, δεν πρόκειται πραγματικά να υπάρξει καταμερισμός βαρών.
Αναφερόμενος στα βήματα που κάνει η ΕΕ στη δύσκολη πορεία προς ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, ανακοίνωσε, ότι έχουν τεθεί σε ισχύ και οι πέντε προτάσεις αναδιατύπωσης, που έγιναν κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας για την προσαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.
Πρόκειται για την οδηγία για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις Ασύλου, την οδηγία για τις Προϋποθέσεις Υποδοχής, την οδηγία για τις Διαδικασίες Ασύλου, τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τον Κανονισμό Eurodac.
Συγχρόνως, σημείωσε, στην περαιτέρω εναρμόνιση των εθνικών συστημάτων ασύλου αναμένεται να συμβάλλουν οι αποφάσεις του ΔΕΕ (Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και ο συντονισμός της EASO (Ευρωπαϊκό Γραφείο Ασύλου) σε πρακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο βαθμό ομοιομορφίας ως προς τις διαδικασίες και τις αποφάσεις επί αιτημάτων ασύλου.
Πηγή: ΑΜΠΕ