Ρωσία: Έντονη διαμαρτυρία για θάνατο Ρώσου δημοσιογράφου στην ανατολική Ουκρανία

Δευτέρα, 30 Ιουνίου 2014 17:36
UPD:17:39
euronews

Ένας 68χρονος Ρώσος δημοσιογράφος σκοτώθηκε από πυρά στην ανατολική Ουκρανία.

A- A A+

Η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε στο Κίεβο και το κατηγόρησε ότι υπονομεύει την ήδη επισφαλή εκεχειρία με τους φιλορώσους αποσχιστές, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της Μόσχας, μετά το θάνατο εικονολήπτη της ρωσικής τηλεόρασης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ανατόλι Κλιάν, ο οποίος εργαζόταν για το κρατικό τηλεοπτικό Πρώτο Κανάλι, σκοτώθηκε σε επίθεση που το δίκτυο κατήγγειλε ότι έκαναν οι ουκρανικές δυνάμεις σε αυτοκίνητο που μετέφερε δημοσιογράφους και μητέρες στρατιωτών.

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο θάνατος του 68χρονου εικονολήπτη υπονομεύει την πίστη στη δέσμευση του Κιέβου στην εκεχειρία και την ειλικρίνειά της όσον αφορά την προσπάθεια να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση με ειρηνικό τρόπο.

Οι ουκρανικές αρχές από τη δική τους πλευρά υποστηρίζουν πως οι αποσχιστές έχουν παραβιάσει επανειλημμένα την εκεχειρία, εξαπολύοντας επιθέσεις σε θέσεις του στρατού και ουκρανικές βάσεις, αφότου κηρύχθηκε την 20ή Ιουνίου.

Ο Κλιάν είναι ο τρίτος δημοσιογράφος ή εικονολήπτης που εργαζόταν για κρατικό ρωσικό δίκτυο και έχασε τη ζωή του αφότου οι φιλορώσοι αποσχιστές, που πρόσκεινται στη Ρωσία, εξεγέρθηκαν στην ανατολική Ουκρανία τον Απρίλιο. Ένας Ιταλός δημοσιογράφος κι ένας Ρώσος μεταφραστής επίσης σκοτώθηκαν τον Μάιο.

Ο Κλιάν πέθανε μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα στο στομάχι, καθώς συνόδευε μια ομάδα μητέρων στρατιωτών που επέβαιναν σε λεωφορείο με προορισμό μονάδα του ουκρανικού στρατού και ήθελαν να «συναντήσουν τους γιους τους και να τους πάρουν στα σπίτια τους», ανέφερε το Πρώτο Κανάλι.

Προφανώς οι γυναίκες ήθελαν οι ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να σταματήσουν τις επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το λεωφορείο αποχώρησε αφού δέχθηκε πυρά καθώς πλησίαζε τη βάση, όμως ο Κλιάν πέθανε εξαιτίας ριπής αυτομάτου τουφεκιού με στόχο τον ίδιο μόλις κατέβηκε από το όχημα.

Η Μόσχα επανέλαβε την έκκλησή της να δοθεί τέλος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας στις ανατολικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου αυτονομιστές έχουν καταλάβει κρατικά κτίρια κι αποθήκες όπλων.

«Ο θάνατος ενός Ρώσου δημοσιογράφου δείχνει ξανά με πειστικό τρόπο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σαφώς δεν θέλουν την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Παραβιάζουν την ήδη εύθραυστη εκεχειρία», προσέθεσε το ρωσικό ΥΠΕΞ, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει μια «αντικειμενική έρευνα από τις ουκρανικές αρχές» για τα αίτια του θανάτου του εικονολήπτη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή