Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (στο Ιράκ και στο Λεβάντε, κομμάτι της επωνυμίας τους το οποίο αφαίρεσαν την Κυριακή), οι οποίοι ανακοίνωσαν την ίδρυση «ισλαμικού χαλιφάτου» στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό τους στη Συρία και το Ιράκ, απειλούν ότι θα διαρρήξουν και άλλα - πέραν της Συρίας - σύνορα του Ιράκ, της Ιορδανίας και του Λιβάνου.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, με τίτλο «Τέλος της Σάικς-Πικό» (γαλλο-βρετανική συμφωνία του 1916 για τον καταμερισμό των ζωνών επιρροής στην Μέση Ανατολή μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ δηλώνει μπροστά σε συνοριακό πέρασμα στη συρο-ιρακινή μεθόριο, υποσχόμενος και την απελευθέρωση της Παλαιστίνης: «Αυτά δεν είναι τα μόνα σύνορα που θα διαρρήξουμε, θα διαρρήξουμε και άλλα σύνορα».
Την ίδια στιγμή στο Ιράκ ο ιρακινός στρατός έχει εξαπολύσει τη μεγαλύτερη αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Τικρίτ και άλλων πόλεων του βορείου Ιράκ, οι οποίες κατελήφθησαν κατά την αστραπιαία επέλαση των δυνάμεων του ΙΚΙΛ που ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου.
«Χαλίφης όλων των μουσουλμάνων του κόσμου»
Με ηχητικό μήνυμα στο Διαδίκτυο, κατά την πρώτη ημέρα του ραμαζανιού, το ΙΚΙΛ, το οποίο στο εξής ονομάζεται «Ισλαμικό Κράτος» για να απαλειφθεί κάθε γεωγραφικός προσδιορισμός, όρισε το ηγέτη του Αμπού Μπακρ Αλ-Μπαγκντάντι «χαλίφη» και κατά συνέπεια «ηγέτη των μουσουλμάνων» σε ολόκληρο τον κόσμο.
Από τον θάνατο του Μωάμεθ, ο χαλίφης είναι ο διάδοχος του προφήτη και «εμίρης των πιστών» του μουσουλμανικού κόσμου. Το καθεστώς αυτό εξέλιπε μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στο ηχητικό του μήνυμα, ο Αμπού Μοχάμαντ Αλ Αντνάνι, εκπρόσωπος του ΙΚΙΛ, εξηγεί ότι το χαλιφάτο εκτείνεται από το Χαλέπι στη Συρία μέχρι την επαρχία Ντιγιάλα του ανατολικού Ιράκ.
«Μουσουλμάνοι, απορρίψτε τη δημοκρατία, την κοσμικότητα, τον εθνικισμό και τα άλλα σκουπίδια της Δύσης. Επιστρέψτε στη θρησκεία σας», είπε ο εκπρόσωπος.
«Η πιο σημαντική εξέλιξη μετά την 11η Σεπτεμβρίου»
Η ανακοίνωση της ίδρυσης του χαλιφάτου αυτού «είναι η πιο σημαντική εξέλιξη του διεθνούς τζιχάντ (ιερού πολέμου) από την 11η Σεπτεμβρίου 2001» , δήλωσε ο Τσαρλς Λίστερ, του ινστιτούτου Brookings Doha.
«Η εξέλιξη μπορεί να σημάνει μία νέα εποχή του διακρατικού τζιχαντισμού και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την Αλ Κάιντα και την ηγεσία της», σύμφωνα με τον ερευνητή, ο οποίος θεωρεί ότι το ΙΚΙΛ, που διαθέτει οπαδούς σε πολλές χώρες, είναι και η πλουσιότερη δύναμη του διεθνούς τζιχάντ.
Ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού Κάσιμ Ατα δήλωσε ότι η ίδρυση Ισλαμικού Κράτους στα εδάφη που κατελήφθησαν στο Ιράκ και τη Συρία από το ΙΚΙΛ σημαίνει ότι η οργάνωση έχει εξελιχθεί σε κίνδυνο για όλες τις χώρες.
«Αυτή η διακήρυξη αποτελεί μήνυμα του Ισλαμικού Κράτους, όχι μόνο προς το Ιράκ και τη Συρία , αλλά προς την περιοχή και τον κόσμο. Το μήνυμα είναι ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει εξελιχθεί σε κίνδυνο για όλες τις χώρες», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι όλες οι χώρες, όταν θα διαβάσουν τη διακήρυξη, θα αλλάξουν τη στάση τους, διότι διατάσσει σε όλους υπακοή», είπε.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των ευρωπαίων τζιχαντιστών που πολεμούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο αμερικανικό έδαφος.
Στα χέρια των τζιχαντιστών επαρχίες Συρίας και Ιράκ
Στη Συρία, όπου οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ, συγκρούονται και με τους πρώην συμμάχους τους, οι οποίοι εξεγέρθηκαν απέναντι στις ωμότητες και τις ηγεμονικές του τάσεις, το «Ισλαμικό Κράτος» έχει ορίσει την Ράκα «πρωτεύουσα» και έχει καταλάβει μεγάλο τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, καθώς και στρατηγικά σημεία της επαρχίας του Χαλεπίου.
Στο Ιράκ, όπου έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, σαλαφιστικών ομάδων και ορισμένων σουνιτικών φυλών, το ΙΚΙΛ έχει εδραιώσει τη θέση του από τον Ιανουάριο στην επαρχία Αλ Ανμπαρ (δυτικό Ιράκ) και κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχει καταλάβει τη Μοσούλη , μεγάλο μέρος της επαρχίας της Νινευί, καθώς και τμήματα των επαρχιών Ντιγιάλα, Σαλαχεντίν και Κιρκούκ.
Απέναντι στην απειλή του «εξτρεμιστικού ισλαμισμού», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει το ιορδανικό καθεστώς και την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.
Για να συνδράμει τον ιρακινό στρατό, η Ρωσία απέστειλε πέντε μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi και οι Ηνωμένες Πολιτείες 300 στρατιωτικούς συμβούλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν επάνω από τη Βαγδάτη.
Ο Ιρακινός υπουργός Αμυνας έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τα ρωσικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις εντός των προσεχών ημερών.
Ιράκ: Προς κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Την ώρα που πληθύνονται οι δημόσιες εκκλήσεις και οι πιέσεις, τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό του Ιράκ για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας/σωτηρίας, ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μαλίκι, στον οποίο επιρρίπτονται ευθύνες για την περιθωριοποίηση των σουνιτών και τη σημερινή κατάληξη του Ιράκ, άλλαξε την αρχική αρνητική του στάση και φαίνεται να υιοθετεί τελικώς την ιδέα. Το νέο ιρακινό κοινοβούλιο συνεδριάζει την Τρίτη για να εκκινήσει τη διαδικασία.
Ο σύμβουλος του κ. Μαλίκι για θέματα «εθνικής συμφιλίωσης» Αμερ Χουζάι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο κίνδυνος για το Ιράκ είναι μεγαλύτερος από την περίοδο 2006-2007 και τη σύγκρουση ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα.
Την Κυριακή, ο ιρακινός στρατός ενέτεινε τις επιχειρήσεις αντεπίθεσης στην επαρχία Σαλαχεντίν. Χιλιάδες στρατιώτες, άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην περιφέρεια του Τικρίτ, πρωτεύουσα της επαρχίας, κατά τις οποίες οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούν να προωθηθούν προς την πόλη.