ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος στην Μέση Ανατολή

Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014 23:02
UPD:23:08
REUTERS/YURI GRIPAS

Ο Ίντικ θα επιστρέψει στα προηγούμενα καθήκοντά του στο ινστιτούτο μελετών Μπρούκινγκς της Ουάσινγκτον (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Μάρτιν Ίντικ υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα, μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δεν ανέφερε τον λόγο που οδήγησε στην αποχώρηση του Ίντικ. Ωστόσο, η παραίτησή του ήταν ουσιαστικά αναμενόμενη, καθώς οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να πετύχουν τον προκαθορισμένο στόχο τους και να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία φέτος την άνοιξη.

Ο Ίντικ θα επιστρέψει στα προηγούμενα καθήκοντά του στο ινστιτούτο μελετών Μπρούκινγκς της Ουάσινγκτον.

Ο Ίντικ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, είχε διοριστεί από τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι απεσταλμένος του για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων που ξεκίνησαν πέρσι τον Ιούλιο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέκοψε τις συνομιλίες στις 24 Απριλίου, όταν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σύναψε απροσδόκητα μια συμφωνία συνεργασίας με την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Τον Μάιο ο Ίντικ είχε δηλώσει ότι καμία πλευρά δεν έχει το θάρρος να προχωρήσει στους αναγκαίους συμβιβασμούς και υπέδειξε ως βασικό εμπόδιο για μια ειρηνευτική συμφωνία τη συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ σε κατεχόμενα εδάφη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή